Fachhochschule nedir ?

Fachhochschule Nedir?

Meslek yüksekokulu bir yüksek öğretim kurumudur. Mesleki eğitim ve akademik unvan verir. Bazı ülkelerde, meslek üniversitesi profesyonel lisans, profesyonel yüksek lisans ve profesyonel doktora gibi profesyonel dereceler verir. Ülkelere göre meslek üniversiteleri devlet üniversitesi ve özel üniversite olabilir.

Fachhochschule, örneğin mühendislik, ekonomi veya tasarım gibi belirli bir alanda uzmanlık bilgisi verme konusunda uzmanlaşmış bir üniversitenin Almanca terimidir. Daha geniş bir konu yelpazesi sunan ve aynı zamanda beşeri ve sosyal bilimlerde araştırma yapan bir üniversiteden farklıdır.

Fachhochschule Hakkında Bilgiler

Bir uygulamalı bilimler üniversitesinde okumak genellikle uygulamaya yönelik ve işle ilgilidir. Kurslar genellikle belirli bir sektöre veya mesleğe yöneliktir ve öğrencileri doğrudan iş piyasasının gereksinimlerine hazırlar. Almanya’da teknik kolej dereceleri lisans ve yüksek lisans dereceleri olarak verilir.

Bir lisans derecesi genellikle altı ila sekiz yarıyıl sürer ve hem pratik hem de teorik unsurları içerir. Bir yüksek lisans derecesi genellikle iki ila dört yarıyıl sürer ve başarıyla tamamlanmış bir lisans derecesi gerektirir.

Bir uygulamalı bilimler üniversitesinde okumak için kabul koşulları, kursa ve üniversiteye göre değişir. Bununla birlikte, kural olarak, bir üniversite giriş yeterliliği veya başka bir yeterlik eğitimi gereklidir.

Bir üniversitede okumakla karşılaştırıldığında, teknik kolejdeki eğitim ücretleri genellikle daha düşüktür, ancak eğitim ücreti alan teknik kolejler de vardır.

Uygulamalı bilimler üniversitelerinde mühendislik, ekonomi, tasarım, medya, sağlık, sosyal bilimler ve daha pek çok farklı disiplin bulunmaktadır. Bir teknik kolej genellikle bir üniversiteden daha geniş bir yelpazede uygulamaya yönelik

kurslar sunar.

Fachhochschule Okumanın Avantajları

  • Pratik yönelim: Uygulamalı bilimler üniversiteleri, teori ve pratiğin birleşimine özel önem vermektedir.
  • Kariyer fırsatları: Üniversite mezunları iş piyasasında iyi kariyer fırsatlarına sahiptir.
  • Uluslararasılık: Birçok uygulamalı bilimler üniversitesi uluslararası kurslar ve değişim fırsatları sunmaktadır.
  • Daha küçük sınıflar: Fachhochschulen’de genellikle üniversitelerden daha küçük sınıflar vardır, bu da bireysel ilgiye izin verir.
  • Geniş yelpaze: Uygulamalı bilimler üniversiteleri, farklı konu alanlarında çok sayıda kurs sunmaktadır.
  • Sanayi ile yakın bağlar: Uygulamalı bilimler üniversitelerinin genellikle sanayi ile yakın bağları vardır, bu da staj ve iş fırsatlarını artırır.
  • Girişimciliğin teşvik edilmesi: Uygulamalı bilimler üniversiteleri genellikle girişimcilik ve yenilikçiliğin gelişimini teşvik eder.
  • Esneklik: Uygulamalı bilimler üniversiteleri genellikle meslek dışı kurslar gibi esnek çalışma modelleri sunar.
  • Uzmanlık: Uygulamalı bilimler üniversiteleri, çalışmalarınız sırasında erken uzmanlaşma sağlar.
  • Daha ucuz: Fachhochschulen, öğrenim ücreti olmadığı için genellikle üniversitelerden daha ucuzdur.

Fachhochschule Diğer Üniversite Mezunlarına Göre Daha Az mı Kazanır ?

Fachhochschule mezunlarının üniversite mezunlarından daha az kazanıp kazanmadığına dair genel bir açıklama yoktur. Bazı araştırmalar, üniversite mezunlarının belirli endüstrilerde ve pozisyonlarda üniversite mezunlarına benzer veya hatta daha yüksek kazançlara sahip olabileceğini göstermiştir. Diğer araştırmalar, üniversite mezunlarının belirli endüstrilerde ve pozisyonlarda daha yüksek kazanç elde edebileceğini göstermiştir. Dolayısıyla üniversite mezunlarının üniversite mezunlarına göre ne kadar kazandığı sektör, pozisyon, deneyim, bilgi ve beceri gibi birçok faktöre bağlıdır. Bir derece ve kariyer seçerken dikkate alınması gereken tek faktörün gelir olmadığını not etmek önemlidir.

FH’de, çoğu derece programı mühendislik, doğa bilimleri ve işletme yönetimi alanındadır. Beşeri bilimler, sosyal bilimler alanındaki dereceler ‘Fachhochschulen’de nadiren sunulmaktadır. Şirketlerde daha kısa süreli stajlar, gerçek zamanlı işlevleri ve gereksinimleri bilmek için bir avantaj sağlar. Ayrıca, doğrudan özel sektörden yüksek oranda öğretim üyesi (sanayiden misafir öğretim üyeleri).

AH’ler doktora sunmazlar. Aynı üniversitede yüksek lisans yaptıktan sonra doktora başvurusu yapamazsınız. Ancak, yüksek lisansınızı bir FH’de bitirdikten sonra bir ‘üniversitede’ doktora yapabilirsiniz. Açıkça, yüksek lisansınızdan sonra çalışmak veya doktora yapmak isteyip istemediğinize dair seçim sizinle birlikte.

FH üniversiteleri temel olarak öğrenmeye pratik yaklaşıma odaklanmıştır. Kurslar %70-80 uygulamaya dayalıdır. Bu üniversitelerin endüstrilerle çok güçlü ilişkileri var. Mezun olduktan hemen sonra iş yapacaksanız, FH hedeflerinize en uygun üniversitelerdir. Bizler de Türk öğrencilere, mezuniyet sonrasında Almanya’da çalışmak  bu okulları tavsiye ediyoruz.

 

Sık Sorulan Sorular

1-) Fachhochschule kaç yıl?
cevap :Üniversitelerde genellikle 6 yarıyıl süreli ( 180 AKTS ) mühendislik eğitimleri pek çok Fachhochschule’de uygulamalı dönemlerden ötürü 7 yarıyıl ( 210 AKTS ) olarak planlanmıştır.

2-)FH Hangi bölüm?

cevap : FH lerin diger bir farki da, üniversitelerde 6 dönem bir cok lisans bölümü 7 hatta 9 bölüm sürebilmektedir. Ayrica FH lerde sadece teknik ve isletme bölümlerinde egitim verilir. Tarih, edebiyat veya sosyoloji gibi bölümlerde egitim veren FH yoktur.

3-)  Hochschule  üniversite mi?

cevap : Almanya da üniversiteler iki gruba ayrilir: Fachochschule(Hochschule)Üniversite.
4-) Hochschule  hakkında detaylı bilgileri nerden alabilirim ?
cevap :Detaylı bilgilerim bizimle iletişime geçerek öğrenebilirisiz.

Adres: Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1