Yurtdışından Türkiye Üniversitelerine Yatay Geçiş – Yurtdışından Yatay Geçiş

Eğitim hayallerini yurtdışında gerçekleştirmek isteyen çok sayıda genç bulunuyor. Eğitim gördüğü üniversiteden veya bölümden memnun olmayan öğrenciler için çözüm niteliğinde sayılan yatay geçiş imkanı bu tarz problemleri ortadan kaldırıyor. Yatay geçiş için gerekli şartlar başvurulan üniversitelere göre değişiyor olsa da not ortalaması ve ÖSYS puanı geçişlerde etkili oluyor. Rüyaları süsleyen dünya başarı sıralamasında yer alan yurtdışı üniversitelerinde eğitim gören gençler bu üniversitelerde eğitimleri sırasında Türkiye’ye yatay geçiş yapma hakları olup olmadığını merak etmektedir.

Lisans eğitimlerine yurtdışında devam eden öğrencilerin en fazla sorduğu sorulardan biri Yurtdışından Türk üniversitelerine geçiş var mı? Eğitim gördükleri alanda Türkiye’de bulunan yüksek öğretim kurumlarına geçiş yapabilme şartlarını ve istedikleri üniversitelere geçiş yapıp yapamayacakları en merak edilen konular arasındadır. Yurtdışında eğitim gören öğrencilerin not ortalaması yüksek olanların geçiş yapma şansının daha yüksek olduğu düşünülebilir.

Eurostar yurtdışı eğitim danışmanlığı üniversitelerle olan anlaşmaları sayesinde yatay geçiş şansınız daha yüksek hale gelir. Yurtdışından Türkiye Yüksek öğretim kurumlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler 2 kez başvuru da bulunabilir. İlk başvuruları reddedildiğinde bir sornaki yarı yıl tekrar başvuru yapılabilir. Bu durum üniversitelerin tercihlerine göre değişmektedir.

Dünyanın başarılı  üniversiteler arasında yer alan yüksek öğretim kurumlarından birinde eğitim alıyorsunuz lisans eğitiminizin 1. veya 2. yılında Türkiye’ye yatay geçiş hakkına sahip olabilirsiniz Mevzuat düzenlemeleri her yıl değişmektedir. Hazırlık sınıflarına yatay geçiş hakkı sunulmamaktadır. Yatay geçiş hakkınız bulunduğu halde her üniversiteye yatay geçiş yapamazsınız. Kurumdan kuruma değişiklik gösteren şartlar nedeniyle kayıt işlemleriniz gerçekleşmeyebilir yada kabulünuz sağlanmayabilir. Bazı üniversiteler sadece ortalama puan değerini göz önüne alırken bazıları yıl içerisinde sınavlardan aldığınız puanları da görmek isteyebilir. Bu nedenle yurtdışından yurtiçine kesin yatay geçiş yaparım gözüyle bakmamak gerekir.

Türkiye’de tercih ettiğiniz yüksek öğretim kurumunun yatay geçiş için kontenjan açması önemlidir. Tüm kurumlar yatay geçiş ile öğrenci alacaktır diye bir şart bulunmamaktadır. Üniversite kontenjan açmazsa yatay geçiş yapamazsınız. Açılan kontenjana göre yatay geçiş için gerekli şartları sağlamanız gereklidir. Siz de kafanızdaki sorulara net cevaplar almak istiyorsanız Eurostar yurtdışı eğitim danışmanlığımızla irtibata geçebilir ve tüm sorularınıza yanıt alarak size destek olmamızı sağlayabilirsiniz. Ayrıca her üniversitenin şartları değiştiği için üniversite yatay geçiş şartlarını orjinal web sayfaları ve iletişim telefonlarından öğrenebilirsiniz.

Yurtdışından Türk üniversitelerine yatay geçiş var mı?

Yurtdışında okuyan öğrenciler Türk üniversitelerine geçiş yapabilirler. Fakat geçiş yapabilmeleri için belirli koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. YÖK’ün bu konuda koyduğu kurallara ve üniversitelerin şartlarına uygun olarak yatay geçiş yapılabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin yurtdışından yurtiçindeki üniversitelere yatay geçiş yapabilmeleri için kuralları yerine getirmeleri gerekmektedir.

Kayıt yaptırmayı düşünen öğrenciler bölüm ve ünivesite şartlarını araştırmalıdır. Eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmamaktadır. Belgelerin eksik olması yada gerçek bilgilerin yer almadığı belgelerle başvuru yapıldığında yapılan kayıt otomatik olarak iptal edilmektedir. Ayrıca İngilizce dilinde öğrenim programlarına katılmak yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler seçtikleri üniversite tarafından belirlenen koşulları sağlamaları gerekmektedir. Dil yeterliliği için sınava girmeleri gerekmektedir.

Yurtdışından Türk üniversitelerine yatay geçiş başvuru işlemleri

Yurtdışı üniversitelerinde eğitim gören Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin yurtiçinde yer alan yükseköğretim kurumlarında eğitim görebilmek için yatay geçiş yapabilmeleri için gerekli şartları taşımaları gerekmektedir. Bu şartlar dışında Önlisans ve lisans düzeyindeki programlar araasında geçiş şartları ve çift anadal yandal ile kurumlar arası kredi transferi yapılmasına ilişkin yönetmelik esaslarına uyulması gerekmektedir.

Yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş için gerekli belgeler

Yurtdışından yurtiçi yüksek öğretim kurumlarına yatay geçiş başvurularının değerlendirmesi için gerekli belgelerin tamamlanmış olması ve başvuru tarihleri içerisinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na teslim edilmesi gerekmektedir. Belgesi eksik olan kişilerin başvuruları değerlendirilmemektedir.

Gerekli tüm belgeler Türkçe ve ya İngilizce olarak hazırlanan resmi, onaylı belgeler olmasına dikkat edilmelidir. Farklı dillerdeki belgelerin yanına Türkçe ve ya İngilizce olarak tercümeleri yanına eklenmesi ve belgenin noter tasdikli olması gerekmektedir.

Başvuru için gerekli belgeler arasında nüfus cüzdanı fotokopisi, pasaportun resmi onaylı kopyası, başvuru formu ile bir adet fotoğraf, son 3 ay içerisinde alınan öğrencinin hala kayıtlı öğrenci olduğunu belirten belge yer almaktadır. Başvuru formu doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Öğrenci belgesi yurtdışında öğrenim görülen yüksek öğretim kurumu tarafından imzalanmış ve mühürlenmiş olmalıdır. Belgede öğrencinin bulunduğu sınıf ve kayıtlı öğrenci olduğunun yer alması gerekir. Disiplin durumunu gösteren imzalı belge ve resmi transkript hazırlanan belgelere eklenmelidir.

Eğitim görülen üniversitede herhangi bir disiplin cezası alınmadığına dair belge, İngilizce dil yeterliliğini kanıtlayan belde, yurtdışı kontenjanından başvuru yapan öğrencilerin diploma programlarına kabul edilmelerini sağlayan sınav belgesi, ÖSYM sınav sonuç belgesi, Öğrenim görülen üniversitede alınan dersler ve başarı notlarının yer aldığı transkript, eğitim görülen yüksek öğretim kurumunun öğrenim dilini gösteren belge, yurtdışındaki öğrenim görülen diploma programına ait ders programları ve içeriklerin yer aldığı belge, lise diploması fotokopisi de gerekli belgeler arasındadır. Ayrıca yurtdışından anne ve babasının görevleri sona erdiği yada kesin dönüş sebebiyle Türkiye’de öğrenim görmeye devam etmek zorunda olan öğrencilerin bu durumlarını açıklayan resmi bir yazı gerekir.

Lise eğitimlerini yurtdışında okuyanlar lise diploma denklik belgesini de temin etmeleri gerekir. Noter tastikli Türkçe tercümeleri de başvuru sırasında bulundurulması gereken belgeler arasındadır.

Kamu kurumlarında çalışan kişilerin başka yerlere atanması durumunda bakmakla yükümlü oldukları çocukları için gerekli durumu belirten yazı başvuru için gerekli belgeler arasında eklenmelidir. Değerlendirme puanı en yüksek olan adaylardan en düşüğe doğru sıralama yapılarak yatay geçiş için kabul edilecek adaylar belirlenir. Asiller ve yedekler kontenjanlar dahilinde bildirilir.

Yurt dışı yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş başvuru koşulları-Yatay geçiş şartları nelerdir?

1-) 2019-2020 eğitim öğretim döneminden önce yurtdışındaki üniversitelere başvuru yapan öğrencilerin yüksek öğretim kurumuna kayıt yaptırmış olduğu yıla ait ÖSYS/YKS kılavuzlarında bulunan koşullarını sağlamaları gerekli koşullar arasındadır.

2-) 2019-2020 eğitim öğretim dönemi içerisinde kayıt yaptıran öğrenciler daha sonraki yıllarda yatay geçiş başvuru yapmak isterlerse gerekli ek şartları taşımaları gerekmektedir. Kayıt başvurularının değerlendirilmesi sırasında

  1. A) Tıp, mimarlık, öğretmenlik, hukuk, mühendislik gibi lisans programlarında YKS kılavuzunda belirtilen şartlara ve diploma programı başarı sıralaması koşuluna uygun olması gerekir.
  1. B) Başarı sıralaması şartı olmayan diploma programlarında Yükseköğretim Kurumları sınavı 2019’a girmesi ve yatay geçiş yapmak istenilen bölüm için geçerli sayılan puan türüne göre merkezi yerleştirme puanının yurt içinde bulunan yüksek öğretim kurumlarının eş değer diploma programlarının en düşük taban puanına eşit yada daha fazla olması.
  1. C) Özel yetenek programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler 2019 yılı Yükseköğretim kurumları sınavında belirtilen program için gerekli en düşük merkezi sınav puanını alması gereklidir. Ayrıca özel yetenek programlarına yatay geçiş ile yerleşebilmek için üniversiteler özel yetenek sınavı koşulu da isteyebilmektedirler.

3) 2019-2020 eğitim öğretim dönemi içerisinde önlisans diplomalarını kabul ettirerek yurtdışı üniversiteleri lisans programlarına kayıt yaptıran daha sonra Türkiye’ye geri dönerek ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş yapacak öğrenciler yukarıda 2. maddede yer alan şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

4) Dünya başarı sıralamasında ilk 500 de yer alan üniversitelerde 2019-2020 yılı eğitim öğretim döneminde eğitime başlayanöğrenciler hazırlık sınıfı dışında en az ikinci sınıfı başarıyla tamamlamaları gereksinimi aranmaktadır. Öğretim süresi 5 yıl olanlar 3 ve 4 6 yıl olan programlarda ise 3 4 ve 5. sınıflara yatay geçiş başvurusu yapabilme imkanı sunulmaktadır. Önlisans programlarına yatay geçiş yapmak isteyenler için ise 3. yarıyılda yurtdışından Türkiye’ye yatay geçiş hakkı tanınmaktadır.

5) Türkiye Cumhuriyeti uyruklı olmasına rağmen lise eğitimini yurtdışında tamamlayan öğrenciler ve yurtdışında eğitim gören yabancı uyruklu öğrenciler için yukarıdaki koşullar aranmaz.

6) T.C uyruklu öğrenciler yurtdışı üniversitelerinden K.K.T.C ‘de bulunan yükseköğretim kurumlarına başvuru yaparken de yukarıda sayılan gerekli şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca K.K.T.C üniversitelerine yatay geçiş başvurusu yapan öğrencilerin ülkede en az 2 yıl öğrenime devam etmeleri gerekmektedir.

7) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerde öğrenim gören üçüncü ülke vatandaşı sayılan öğrenciler yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına başvuru yapabilmeleri için en az 2 yıl K.K.T.C’de başvuru yapılan üniversitede eğitim görme şartı gerekmektedir.

Yurtdışından Türkiyeye yatay geçiş başvuru tarihleri

Yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş başlangıç tarihi 5 Ağustos’ta başlamakta 15 Ağustos’ta sona ermektedir. Sonuçların açıklanması 19 Ağustos tarihinde gerçekleşmektedir. 20-21 Ağustos tarihinde İngilizce Yeterlilik Sınavı yapılmakta kesin kayıt işlemleri 5 Eylül tarihinde gerçekleştirilmektedir. Yatay geçiş tarihleri hakkında detaylı bilgi almak için Türkiye’de gitmek istediğiniz üniversitelerin resmi sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yatay geçiş başvurularında kontenjanlar

Üniversite senatoları üniversitelerden yapılacak yatay geçiş kontenjanlarını belirlemektedir. Belirlenen kontenjanlar dahilinde her program için yatay geçiş kontenjanı sınırı belirlenir.

Yatay geçiş ile alınacak öğrenci sayısı üniversitenin diploma programı için belirlediği kontenjana bağlıdır. Yüksek öğretim kurumunun tercihine göre yatay geçiş ile öğrenci alan Türk üniversiteleri gerekli bölüm için genellikle %10 ile % 20 arasında değişim göstermektedir. Gerekli alım sayıları üniversiteler tarafından belirlenerek kurum sayfalarında açıklanmaktadır. Örneğin 100 kişilik kontenjanı olan bir bölüm için 5-15 arası öğrenci alımı yapılabilir. Yök’ün belirlediği kontenjanlara göre yatay geçiş başvuru kontenjanları belirlenmektedir. Yurtdışında öğrenim görülen kurumun Yök tarafından tanınması gerekir ve yatay geçiş için tercih edilen yüksek öğretim kurumunun eşdeğerliğinin onaylanması gerekmektedir.

Yatay geçiş işlemlerinin değerlendirmesi ve sonuçlar

Eğitim süresi içerisinde kayıt dondurmuş olan öğrenciler yatay geçiş yapabilirler. Yurtdışında eğitim görülen üniversite YÖk tarafından tanınır olmalıdır. Değerlendirme işlemi Fakülte Yönetim Kurulu kararına göre belirlenmektedir. Dekanlıklarda ilgili komisyon tarafından değerlendirme yapılmakta ve Fakülte Yönetim Kurulu tarafından başvuruların değerlendirilmesi kararına varılmaktadır. Başvuru yapan kişilerin diploma programındaki ortak derslerdeki başarısı, genel not ortalaması dikkate alınmaktadır. Ayrılan kontenjana göre geniş sağlanır. Gerekli olması halinde adayla mülakat yapılabilir.

Yatay geçiş ile kabul edilen öğrenciler için öğrenim ücretleri ve burslar

Yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için   kabul kontenjanlarına ve kabul edilen kişilerden alınacak ücretlere ve diğer  koşullara ilişkin bilgilere ilgili üniversitelerin web sayfalarından ulaşabilirler. Yatay geçişle gelen öğrencilerin bursu genellikle kesilir. Fakat bazı üniversiteler öğrencilere özel burs imkanı sağlamaktadır.

Yatay geçiş ile yapan öğrenciler için derslerden muafiyet genel kurallar nelerdir?

Yatay geçiş ile yurtiçinde eğitim görmek isteyen öğrenciler için muafiyat kuralları eğitim görülen alanda alınan dersler ve başarı oranına göre belirlenmektedir. Diploma programında alınan ve başarılı olunan dersler ile Türkiye’de geçilmek istenen bölümün dersleri hem içerik hem de kredi açısından karşılaştırılarak değerlendirme yapılır. Uygun görülen derslerden muafiyet sağlanır. Alınan derslerin öğrenim görülmek istenen kurum ile eşdeğer olması gerekir. Eşdeğer sınav ve dersler muafiyet durumunu belirler.

Yatay geçiş için gerekli Taban puanı Şartları

Sadece not ortalaması değil aynı zamanda taban puanı ile geçiş yapmak da mümkündür. Bölümler arası geçişte yer alan kurallar gibi Türkiye’de seçtiğiniz üniversitede diploma programınızdaki bölüme son giden öğrenci taban puanına eşit yada daha yüksek bir taban puanı alma şartı bulunmaktadır. Başvuru yapanlar arasında not ortalaması yüksek olanlar öncelikli olarak yerleştirilmekte daha sonra da taban puanına göre yerleştirme yapılmaktadır. Not ortalamasının önemi oldukça yüksektir. ÖSYM kılavuzlarında yer alan belirli programlar için başarı sıralaması şartı aranmaktadır. Başarı sıralaması şartı aranmayan bölümler için öğrencinin sınava girdiği yıl seçtiği bölümde geçerli puana sahip olup olmadığına bakılır. Seçilen bölümde yeterli taban puanını yada daha üstünde bir puan aldıysa yatay geçiş başvurusu işlemleri yapılabilir. T.C uyruklu olmayan öğrencilerden bu şartlar aranmaz. Kayıtlı olduğunuz bölümde not ortalamanızın en az 100 üzerinden 60 olması gerekliliği bulunmaktadır.

Kimler yatay geçiş yapamaz?

Akademik nedenlerle ve disiplin cezası sebebiyle yurtdışındaki üniversitelerden uzaklaştırılan öğrenciler başvuru yapamazlar. İki yıllık önlisans programlarında eğitim gören öğrenciler lisans bölümlerine yatay geçiş yapamazlar. Geçiş eşdeğer düzeydeki programlar arasında yapılabilmektedir.

Yök tarafından tanınmayan yüksek öğretim kurumlarında lisans eğitimi gören öğrenciler yada Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlediği usullere uygun olmayan üniversitelere yerleştirilen öğrenciler yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapamazlar. Başarısızlık ve disiplin gibi sebeplerle yurtdışındaki herhangi bir üniversiteden uzaklaştırıldıysanız yatay geçiş için başvuru yapamazsınız.

Derslerin intibak koşulları ve öğrenim süresi

Yatay geçiş başvurusu yapan ve kabul edilen öğrencilerin, yurtdışında eğitim gördükleri üniversitede diploma programında aldıkları dersler yeni katılacakları programlarda sayılabilir.

Alınan dersler not ortalaması ve dönem hesaplarına eklenmez. Ortak olan dersler için muafiyat işlemleri sağlanmaktadır. Bölüm başkanlığı ve yönetim kurulu kararları doğrultusunda muafiyet işlemi gerçekleştirilecek dersler belirlenir.

Yurtdışı Yüksek öğretim kurumlarından yatay geçiş ile Türkiye üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerin yurtdışında eğitim gördüğü üniversitedeki geçirdiği süre öğrenim süresine eklenmektedir. Kanunla belirtilen toplam zamanın dışına çıkılmaz. 

Yatay geçiş başvurularında sağlanması gereken asgari koşullar

Yurtdışı üniversitelerinden yatay geçiş ile yurtiçi üniversitelerine geçiş için sağlanması gereken koşullar aşağıda belirtilmiştir.

1.Eşdeğerlilik

Öğrencilerin yurtdışında eğitim gördüğü diploma programı Türkiye’de yatay geçiş yapmak istediği diploma programına eş değer olmalıdır. Aynı isimde olan bölüm ve içerikleri %80 benzer olan diploma programları birbirine eşdeğer olarak kabul edilmiştir.

2.Kayıt durumu

Öğrencilerin yatay geçiş için başvuru yapabilmeleri için herhangi bir yurtdışı üniversitesinde önlisans programlında kayıtlı öğrenci durumunda olmaları gerekir. Kayıtsız olan öğrencilerin başvuruları kabul edilmez. Kayıt dondurmuş olan kişiler yatay geçiş başvurusu yapabilirler.

3.Öğrenim süresi

Lisans programlarında yatay geçiş yapabilmek için öncelikle öğrenci en az iki dönem öğrenim görmüş olma zorunluluğu bulunmaktadır. Önlisans diploma programında ise bu süre 1 dönemdir. En az bir dönem öğrenim gören öğrenciler önlisans programlarına geçiş yapabilir. Fakat İngilizce Hazırlık programı ve son bir yarıyıl dönemlerinde yatay geçiş yapılmamaktadır. Lisans programlarında ise son iki yarıyıl ve ilk iki yarıyıl ayrıca hazırlık programına yatay geçiş imkanı sunulmamaktadır.

4.Genel not ortalaması

Yurtdışında öğrenim görülen diploma programının kayıtlı olduğu genel not ortalamasının üniversitenin belirtmiş olduğu genel not taban puanı üzerinde olması gerekmektedir. Genel not ortalaması ve yada puanı başarı koşuluna uymayan kişiler ÖSYM merkezi yerleştirme puanı başvurulan üniversitenin o yılki taban puanına eşit yada yüksek olması halinde yatay geçiş için başvuru yapabilirler. Başvuru yapılan yılda lisans diploma programının oluşmamış olması durumunda yatay geçiş başvurusu değerlendirme alınmaz.

5.Ikinci öğretim programlarında yüzdelik dilim

Yurtdışında ikinci öğrentim programlarında eğitim gören fakat Türkiye’de örgün öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen kişilerin bulundukları sınıfta ilk yüzde onda yer alarak üst sınıfa geçiş olmaları şartını sağlamaları gerekmektedir. Belirtilen başvuru koşulları dışında diploma programlarına göre belirtilen ek koşulların da sağlanması gerekmektedir. 

Başarı sıralaması koşulu olan Programlara ek başvuru koşulları

  1. A) Hukuk programı için 2019-2020

Hukuk programlarında yatay geçiş başvurusu yapabilmek için üniversitelerin en düşük başarı sırası puanı sıraları belirlenmiştir. Her üniversite en düşük başarı sıraası şartlarını ek koşullarda ayrı olarak belirtmektedir. Belirlenen başarı sırası altında olan kayıtlar değerlendirmeye alınmamaktadır.

  1. B) Mimarlık programı için 2019-2020

Başarı sırası her yıl değişiklik gösterebilir Seçilen üniversitede mimarlık programı için belirlenen en düşük başarı puanı şartını taşıyan öğrenciler yatay geçiş mimarlık programına kayıt yaptırabilirler.

  1. C) Mühendislik programları için 2019-2020

2019-2020 akademik yılı içerisinde mühendislik diploma programları başvurusu için yatay geçiş başvurularında başarı sırası puanı önemlidir. Üniversitelerin belirlediği sıra koşuluna uyulması durumunda başarı şartını taşıyan öğrenciler mühendislik programlarına kayıt olabilirler.

  1. D) İngilizce dil yeterliliği

Ingilizce dilinde öğrenim gören öğrencilerin yatay geçiş başvurularında İngilizce dil yeterliliği koşulunu sağlamaları gerekmektedir. TOEFL IBT, CAE; PTE; KPDS/ÜDS/YDS gibi sınavlardan yeterli başarının sağladığı belgelerle kanıtlanılmalıdır. Üniversitelerin yetkili birimlerince eş değerliliği kabul edilen bu sınavlardan başarılı olunma ve dil yeterliliğini kanıtlama şartı aranmaktadır. Eğer gerekli şartlara uygun değilse dil yeterliliği kabul edilmiyorsa öğrencinin yatay geçiş için kaydı yapılmamaktadır. Yada başvuru kaydı yapılmış ise silinir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Mimarlık bölümüne yatay geçiş

Mimarlık bölümünde eğitim gören öğrenciler seçtikleri üniversiteden memnun kalmadıkları ve bölümünü sevmedikleri durumlarda Türkiye üniversiteleri mimarlık bölümüne yatay geçiş yapabilirler. Zorlu sınav maratonu sonrası verdiği hızlı kararlar sonrası üniversiteye yerleşen fakat daha sonra verdiği ani karardan pişman olan öğrenciler yatay geçiş hakkından yararlanabilirler.

Her üniversite mimarlık alanında yatay geçiş için kayıt tarihlerini kendisi belirlemektedir. Web sayfalarında gerekli bilgiler duyrulur. Belirli bir yüzde oranıyla mimarlık öğrencisi yatay geçiş işlemleri yapılır. Ayrıca birinci öğretimden ikinci öğretime de geçiş yapabilirsiniz. İkinci öğretim öğrencilerinin ödemek zorunda olduğu harç ücretleri daha yüksektir. İkinci öğretimden birinci öğretime yatay geçiş yapmak isteyenler için şartlar daha zordur. Not ortalamanızın yüksek olması önem taşır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Tıp fakültesine yatay geçiş

Tıp fakültesi yatay geçiş işlemleri için gereken belgeler Türkiye’de başvurulan üniversiteye göre farklılık gösterir. Genellikle yurtdışında eğitim görülen yüksek öğretim kurumunda öğretim durumunu belirten transkript istenilmektedir. Yatay geçiş yapılmak istenilen üniversitede 4,0 lık sistemde mi yoksa 100 lük sistemde mi notların talep edildiği önem taşır. İstenilen sisteme uygun bir şekilde tıp alanında transkript ile yatay geçiş başvurusu yapılabilir. Türkiye’de tıp alanında eğitim veren 100 adet üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin yaklaşık 85 tanesi aktif durumdadır.

Özellikle tıp alanında not ortalamasının yüksek olması tüm üniversitelere yatay geçiş başvurusu aşamasında önem taşır. Şahsi belgelerin üniversiteye posta yada elden iletilmesi yeterlidir. Fakat mülakat yolunu tercih eden yüksek öğretim kurumları da bulunmaktadır. Yapılan mülakatlarda kişinin yatay geçiş yapmak isteme sebeplerini net bir şekilde belirtmesi gerekir. Ayrıca Türkiye’de tıp alanında yatay geçiş yapmak istediği kurumdan beklentileri ve kuruma katabileceklerini de mülakatta ifade edebilmesi olumlu etki oluşturabilir. Yurtdışından Türkiye üniversiteleri tıp fakültesi yatay geçiş işlemleri değerlendirilmesi işlemleri yönetim kurulunun oluşturduğu komisyon tarafından yapılmaktadır. Sonuçlar belirlendikten sonra fakültenin internet sitesinde ilanen tebliğ edilir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Eczacılık bölümüne yatay geçiş

Eczacılık alanında yatay geçiş yapılacak üniversitenin seçilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında ders denkliği önemli oranda yer alır. Yurtdışında eğitim görülen üniversite dersleri ile Türkiye’de tercih edilen üniversitenin eczacılık alanındaki diploma programında ders denkliği olması gerekir. Aksi durumda daha önceden alınan dersler sayılmadığı için sene kaybı oluşabilir. Bu duruma rağmen yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler sene kaybını göz önüne almalıdır.

Eczacılık alanında yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin başarısız olduğu derslerin olmaması gereklidir. Ayrıca alttan alınan ders bulunmaması şartı da aranmaktadır. Ceza alan öğrenciler yurtdışından Türkiye üniversiteleri eczacılık fakültesine yatay geçiş için başvuru yapamazlar. Ayrıca başvurulan kurum ile yurtdışındaki eğitim görülen fakültenin müfradatının örtüşüyor olması önem taşır. Uygulama derslerinin %80 i yatay geçiş döneminde alınmış olmalıdır. Eczacılık fakültesinin 1. ve 5. sınıflarına yatay geçiş yapılamamaktadır.

Eczacılık eğitimi verilen üniversiteler Adıyaman üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen üniversitesi, Bezm-i Alem Vakıf üniversitesi, Anadolu üniversitesi, Ankara üniversitesi, Atatürk üniversitesi, Çukurova üniversitesi, Dicle üniversitesi, Ege üniversitesi, Erciyes üniversitesi, Erzincan Binali Yıldırım üniversitesi, Gazi üniversitesi, Hacettepe üniversitesi, İnönü üniversitesi, İstanbul üniversitesi, İzmir Katip Çelebi üniversitesi, Karadenik Teknik Üniversitesi yer almaktadır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Diş hekimliği bölümüne yatay geçiş

Yurtdışı öğrencileri Türkiye üniversiteleri diş hekimliği yatay geçiş başvuruları tarihlerini Türkiye’de eğitim görmek istediği üniversitenin akademik takvimlerinden kontrol edebilirler. Diş hekimliği alanında yatay geçiş başvuru şartları hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız üniversitenin web sayfasında yurtdışından Türkiye’ye diş hekimliği bölümüne yatay geçiş şeklinde arama yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz. Başvurular genellikle online olarak yapılmaktadır.

Kurumun sayfasından sonuçları takip edebilirsiniz. Yalnızca 2 defa yatay geçiş başvurusu hakkı öğrencilere verilmektedir. Not ortalamanızı yüksek tutmaya özen göstermelisiniz. Farklı dilde diş hekimliği eğitimi veren yüksek öğretim kurumlarına başvuru için yabancı dil yeterlilik belgesine sahip olmanız gereklidir. Yada sınava girerek başarılı olmanız şartı aranır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne yatay geçiş

Günümüzde en geçerli mesleklerden biri olan Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünde yurtdışında eğitim almaya karar verdiyseniz fakat eğitim gördüğünüz üniversiteden yada bölümden memnun değilseniz eğitiminizi tamamlamak için Türkiye’de bir üniversiteye yatay geçiş yaparak eğitiminizi tamamlama şansı yakalayabilirsiniz.

Yurtdışında dünyanın farklı ülkelerinde fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimi alan öğrenciler dilerseler Türkiye’de belirledikleri üniversitelerde öğrenimlerine yatay geçiş yaparak devam edebilirler. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü yatay geçiş yapabilmek için gerekli şartları öğrenmek için üniversite sayfasını takipte olmanız gerekir. Kabul edilmeniz halinde önceki üniversitenizde kaldığınız yerden sınıf tekrarı yapmadan eğitiminize devam edebilirsiniz. Muafiyet sağlanan dersler belirlenerek sınıf kaybının önüne geçilmektedir. Not ortalamanızın yüksek olmasına dikkat etmeniz bu bölüme yatay geçiş başvuru talebinizin kabul edilmesinde oldukça etkili bir etkendir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Hemşirelik bölümüne yatay geçiş

Global düşünerek yurtdışında hemşirelik bölümünde eğitim gören öğrenciler şartlardan memnun kalmadıklarında ülkemize geri dönerek yatay geçiş imkanı ile eğitimlerine devam edebilme şansı bulabilmektedirler.

Başvuru yaptığınız üniversiteye kabul edilebilmeniz için bazı şartları sağlıyor olabilmeniz gerekmektedir. Yatay geçiş için belirlenen dönem kadar eğitiminizi tamamlamış olmanız gerekmektedir. Öğrenci alım sayısı kontenjan sınırına göredir. Türkiye üniversitelerinde hemşirelik alanında yatay geçiş olarak öğreniminize devam etmeniz ve mezun olmanız durumunda diplomanız ülkemizden olacağı için daha kolay iş bulabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Hukuk bölümüne yatay geçiş

Yurtdışından Türkiye üniversiteleri hukuk bölümüne yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler için başvuru, kayıt işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için Eurostar yurtdışı eğitim danışmanlığı firmamızdan destek alabilirler. Tüm evrakların tamamlanmasında danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir ve hukuk lisans eğitimi programına Türkiye’de devam ederek hayallerindeki bölümde eğitimlerini tamamlama şansı yakalayabilirler. Yatay geçiş ile hukuk bölümünde Türkiye üniversitelerine geçiş kolaylığı sağlanmaktadır. Türkiye üniversitelerinde mezun olan öğrenciler ileride özel sektör ve kamu sektöründe iş bulmakta zorlanmazlar. Hem mesleki olarak ilerlemek hem de gelecekte iyi bir meslek sahibi olabilmek için hukuk bölümüne yurtdışında başladıysanız yatay geçiş yaparak Türkiye’de eğitiminize devam edebilirisiniz. Tecrübelerinizi arttırabilir ve ülkemizde eğitim aldığınız için kolayca iş bulabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Psikoloji bölümüne yatay geçiş

Yurtdışında başlanılıp yatay geçiş yapılarak Türkiye’de devam edilebilme imkanı sağlanan bölümlerden bir diğeri psikolojidir. Eğitim gördüğünüz yurtdışı üniversitesinde aldığınız kredi puanınız ve derslerden başarınız Türkiye’de geçmek istediğiniz üniversitede de geçerli olmaktadır. Bu nedenle Psikoloji diploma programında kredi puanınızı yani ders ortalamanızı yüksek tutmaya çalışmalısınız. Ders notlarınız ne kadar yüksek olursa o derece yatay geçiş yapabilme olasılığınız artar. Uluslararası üniversitelerde okumak oldukça etkili olsa da kendi ülkenizde bildiğiniz şartlarda üniversite eğitimi görmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle yurtdışında psikoloji lisans programı eğitimine başlamış olsanız dahi daha az stresli olan şartları tercih ederek Türkiye üniversitelerinde psikoloji okuyabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Makine mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Makine mühendisliği bölümünde eğitim görenler Türkiye üniversitelerine yatay geçiş hakkı ile yerleşebilirler. Yurtdışında tercih ettikleri ülkede makine mühendisliği lisans programında eğitimlerine başlayıp belirli bir süre sonra yurtdışında eğitim görmekten vazgeçenler yatay geçiş fırsatları ile Türkiye üniversitelerinde makine mühendisliği diploma programına yerleşerek öğrenim görebilir ve eğitimlerini tamamlayabilirler. Mesleki gelişiminizi yarı yolda bırakmak istemiyorsanız siz de yatay geçiş için gerekli belgelerinizi hazırlayın ve Türkiye’de mimarlık eğitimi veren üniversitelerin yatay geçiş koşullarını okuyun. Yatay geçiş hakkınızı Türkiye’den yana kullanarak makine mühendisliği bölümünden mezun olabilir ve kendinizi ülkemiz şartlarında en iyi şekilde geliştirebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Bilgisayar mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Teknoloji meraklısı genç için vazgeçilmez bölüm olan bilgisayar mühendisliğini yurtdışında okumak oldukça kolay. Şartların iyi olması ve sınavsız eğitim öğrencileri yurtdışında eğitime iterken ailevi durumlardan dolayı gittikleri ülkeden ayrılmak zorunda kalanlar ülkemize geri dönmek ve eğitimini yarıda kesmek durumunda kalabiliyor. Yurtdışındaki şartlar iyi olsa bile kolayca adapte olamayıp Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalan öğrenciler olabiliyor. Bu tarz durumlar için büyük fırsat niteliğinde olan bilgisayar mühendisliği yatay geçiş imkanı ile yurtdışında aldığınız ders kredileri ve derslerden başarı ortalamanız göz önünde tutularak Türkiye’de eğitiminize devam edebilme şansını yakalayabiliyorsunuz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Elektrik mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Geleceğin en revaçta lisans programlarından birisi elektrik mühendisilğidir. Öğrenciler elektrik mühendisliği alanında eğitim görebilmek için yurtdışı üniversiteleri tercihi yapmaktadır. Eğitim fırsatları ne kadar iyi olsa bile adaptasyonda zorlanan gençler ülkemizdeki üniversitelere yatay geçiş için kayıt yapmakta ve eğitim süresine mola vermeden öğrenimlerine devam etmektedirler.

Yatay geçiş haklarını kullanarak Türkiye’de eğitim görmek ve ülkelerine geri dönmek isteyen öğrencilerin sayısı oldukça fazla. Elektrik mühendisliği alanında hayallerini gerçekleştirmek isteyen öğrenciler yurtdışında en iyi üniversiteleri seçmekte fakat daha sonra çeşitli nedenlerle ülkemize geri dönmek isteyebilmektedir. Gerekli evraklar ve şartları sağlayarak Türkiye’de yatay geçiş elektrik mühendisliği fırsatı ile iyi bir gelecek için kariyer hayallerini gerçekleştirebilme şansı bulabilmektedirler.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Inşaat mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Yurtdışında eğitim almak birçok öğrenin mutlaka yapılması gerekenler listesine eklediği hayalleri arasındadır. Fakat kariyer hedeflerine ulaşmak isterken beklentilerinin en iyi şekilde karşılanmamaları durumunda eğitimlerini yarıda bırakıp Türkiye’ye geri dönen öğrenciler bulunmaktadır. Bu tarz bir durumla karşılaşmak istemeyen gençler kısa zaman içinde sizi hedeflerinize ulaştıracak inşaat mühendisliği bölümüne yatay geçiş imkanından siz de yararlanabilirsiniz. Ülkemizde hem kendinizi yabancı gibi hissetmeyecek hem de destek almanıza gerek olmadan alışık olduğunuz şartlarda ülkemiz üniversitelerinden birinde inşaat mühendisliği alanında eğitiminize devam edebileceksiniz. Türkiye üniversiteleri inşaat mühendisliği bölümüne yatay geçiş fırsatı ile kariyer hedeflerinize ulaşmanız çok kolay olacak.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Yazılım mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Günden güne artan kaliteli eğitimleri daha fazla tercih edilen yurtdışı üniversitelerine kayıt olan öğrenciler pişman olabilirler. Yazılım mühendisliği bölümünde okumak ve farklı kültürleri tanımak amacıyla yurtdışına giderek lisans eğitimi almayı planlayan fakat yaptığı bu plandan daha sonra memnun olmayan öğrenciler yurtdışından Türkiye üniversitelerine yazılım mühendisliği bölümüne yatay geçiş yapabilirler. Türkiye şartlarında kendinden emin bir şekilde eğitimlerine devam edebilirler. Kendi kültürünüzde hiz zorlanmadan en iyi şekilde yazılım mühendisliği alanında üniversite okuyabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Veterinerlik bölümüne yatay geçiş

Kendinizi en doğru şekilde yönlendirmek yurtdışından Türkiye üniversiteleri veterinerlik bölümüne yatay geçiş olanaklarını kullanarak mümkün. Siz de pek çok öğrenci gibi yurtdışında veterinerlik eğitimi almak istemiş olabilirsiniz. Dünyaca ünlü üniversitelerde okumak oldukça cazip olsada hiç bilmediğiniz bir ülkede yada şehirde şartlar ne kadar iyi olursa olsun eğitim görmek zor olabilir. Başta yurtdışında eğitim size çekici gibi gelse de daha sonra vazgeçebilirsiniz. Eğitiminize yurtdışında başladınız fakat bu şansınızı kaybetmek istemiyorsunuz. O zaman Türkiye üniversiteleri veterinerlik bölümüne yatay geçiş yaparak şansınızı en iyi şekilde değerlendirebilir öğreniminize en iyi şekilde devam edebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Elektrik-elektronik mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Köklü bir eğitim sistemine sahip yurtdışında bulunan üniversitelerde eğitim almak sizin için mükemmel bir fırsat olarak görünsede bazen seçtiğiniz ülkeye gittiğinizde istediğiniz ortamla karşılaşmayabilirsiniz. Günlük yaşama kolay adapte olsanız bile üniversiteye yada eğitim gördüğünüz şehre kolay adaptasyon sağlamayabilirsiniz. Yurtdışında Elektrik-elektronik mühendisliği bölümünde lisans eğitimi okumakta olan öğrenciler karşılaştıkları zorluklarda ülkemizde eğitimlerine devam etmek isteyebilirler. Mesleki anlamda kendinizi geliştirmek için yurtdışında eğitiminizi yarım bırakmak yerine Türkiye üniversiteleri elektrik-elektronik mühendisliği bölümüne yatay geçiş yapabilir ve beklentilerinizi karşılayan bir diploma lisans programında üniversite okuyabilirsiniz. Yatay geçiş ile elinize geçen imkanları en iyi şekilde değerlendirme fırsatı yakalayabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Otomotiv mühendisliği  bölümüne yatay geçiş

Dünyanın birçok ülkesinde geçerli olan mesleklerden biri olan otomotiv mühendisliği alanında eğitim için yurtdışı üniversitelerini tercih eden kişiler sorunsuz şekilde eğitimlerine devam edebilmek için yurtdışından Türkiye üniversiteleri otomotiv mühenisliği yatay geçiş olanaklarını değerlendirebilmektedirler. Avrupa kredi transfer sistemi uygulaması ile sınavlara giren gençler ülkemizde istediği şehirdeki üniversiteye yatay geçiş yapabilmektedir. Fakat otomotiv mühendisliği bölümünde günlük yaşantılarını çok da değiştirmeden Türkiye koşullarında eğitimlerine devam edebilmeleri için not ortalamalarının yüksek olması şartı aranmaktadır. Yatay geçiş kayıt dönemleri içerisinde otomotiv mühendisliği yatay geçiş başvurusu yapabilir ve ülkemiz şartlarında rahat bir şekilde eğitim görebilirler.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Endüstri mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Mesleğinize emin adımlar ile hazırlanmak için yurtdışı üniversiteleri endüstri mühendisliği bölümünü seçenler artık günlük yaşama adapte olabilmek için zorlanmak zorunda değiller. Seçimlerinizden ufak pişmanlıklar yaşadıysanız zorlayıcı şartlara katlanmak zorunda değilsiniz.

Türk vatandaşları ile iç içe yaşayarak diploma sahibi olmak isterseniz yurtdışından Türkiye üniversiteleri endüstri mühendisliği bölümüne yatay geçiş yaparak geleceğiniz için doğru adım atabilirsiniz. Yatay geçiş işlemleri hakkında bilgi sahibi değilseniz endüstri mühendisliği eğitimi veren üniversiteler ve yatay geçiş şartları hakkında araştırma yapabilir yada Eurostar yurtdışı eğitim danışmanlık hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Böylece eğitime ara vermeden saygın bir diploma sahibi olabileceksiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Gıda mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Farklı bir heyecan arayışı için yurtdışına gıda mühendisliği lisans programında okumak için giden öğrencilerin heyecanı bir anda sonlanabilir. Yada hayal ettiği beklentilerine uyan bir üniversite tercihinde bulunmamış olabilir. Hayallerini süsleyen meslek gıda mühendisliği olsa bile yurtdışında eğitimine başlayıp tamamlayamamış olabilir. Eğitiminizi bitirmek ve lisans diploması sahibi olabilmek için Türkiye üniversitelerine yatay geçiş işlemlerini değerlendirmelisiniz. Türkiye’de yaşayarak gıda mühendisliği eğitimi almak fikrine oldukça sıcak bakacaksınız. Mesleğinizi kendi kültürünüzden öğrenciler ile öğrenecek ve keyifli bir öğrencilik dönemi geçirebileceksiniz. Türkiye üniversiteleri gıda mühendisliği bölümüne yatay geçiş fırsatı tam donanımlı olarak mezun olmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Iç mimarlık bölümüne yatay geçiş

Yatay geçiş sistemi ile Türkiye’de istediğiniz üniversiteye geçerek iç mimarlık bölümünde lisans okuyabilirsiniz. Ülkemizde okuyarak pekçok avantaja sahip olacak ve şartlarda hiç zorlanmayacaksınız. Saygın bir bölüm olan iç mimarlık bölümünde lisans eğitimi için yurtdışında bir yüksek öğretim kurumu seçmiş ve eğitime başlamış olabilirsiniz. Fakat her yolu denemenize rağmen beklentilerinizi karşılayan bir üniversitede yada ortamda iç mimarlık bölümü okumuyorsanız kendinizi daha fazla zorlamanıza ve stres altına girmenize gerek yok. Türkiye üniversiteleri yatay geçiş işlemlerinde size en iyi şekilde yardımcı olacak olan firmamız ile iç mimarlık alanında istediğiniz kariyer hedeflerine rahatlıkla ulaşabileceksiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Mekatronik mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarının eğitim kalitesi son derece yüksek. Kendini en iyi şekilde geliştirmek isteyen öğrenciler mekatronik mühendisliği bölümünde eğitim için yurtdışı üniversitelerini tercih ediyor. Fakat yaşadığı şehir ve ailesinden uzaklaşan birçok genç Türkiye’den uzaklaşıp eğitim için yurtdışını tercih ettiğine pişman olabiliyor. Doğal güzelliklerle süslü olan ülkemizde eğitim almak umulduğu kadar zor değil.

Yurtdışından Türkiye üniversiteleri Mekatronik mühendisliği bölümüne yatay geçiş imkanı ile eğitimlerine devam eden öğrenciler yere sağlam basan kendilerinden emin bireyler olarak mezun oluyorlar. Mekatronik mühendisliği bölümünde eğitim alırken aldığınız bölüm derslerinde başarılı olmanız yatay geçiş yapabilmenizde etkilidir. Yatay geçiş kayıt başlangıç tarihlerini takip ederek yurtdışından Türkiye üniversiteleri mekatronik mühendisliği yatay geçiş yapabilir ve sene kaybı olmadan öğreniminize devam edebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Kamu yönetimi bölümüne yatay geçiş

Kariyer kapılarını hızla aralamak için kamu yönetimi bölümünde eğitim görmeye başladıysanız ama şartlar arzu ettiğiniz şekilde gitmediyse yurtdışında eğitiminizi yarıda bırakmanız için hiç bir sebep yok. Yurtdışında kamu yönetimi bölümünde okuduğunuz üniversiteden aldığınız ders notları ve not ortalaması dikkate alınarak Türkiye üniversiteleri kamu yönetimi bölümüne yatay geçiş yapabilmenize fırsat sunulmaktadır. Muaf olduğunuz ve girmeniz gereken dersler sizlere detaylı olarak bildirilmekte ve eğitiminize ara vermeden kariyer planlarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylece herhangi bir sınava girmeden büyük bir şans elde etmiş olursunuz. Başvuru şartlarına uygun olup olmadığınızı anlamak için Türkiye üniversiteleri içerisinde seçtiğiniz programın yatay geçiş koşullarını üniversite anasayfasından öğrenebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Psikolojik rehberlik ve danışmanlık (Pdr) bölümüne yatay geçiş

Başkalarının hayatlarında yaşadığı sorunları çözmeye, hedeflerine yön vermeye, psikolojik açıdan değerlendirmeye meraklıysanız Psikolojik rehberlik ve danışmanlık lisans bölümünü tercih etmiş olabilirsiniz. Bu bölümden mezun olmak yüksek gözlem gücü ve stres yönetme kabiliyetine sahip olmayı gerektirir. Yurtdışında eğitim gören öğrencilere Türkiye üniversiteleri kapılarını kapamış durumda değil. Elbette siz de yurtdışında Psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümünde eğitim görüyorsanız sene kaybı olmadan derslerinize Türkiye’de devam edebilirsiniz. Bunun için yatay geçiş yapmanız gerekmektedir. Yurtdışında eğitim gördüğünüzü üniversite ve Türkiye’de eğitim göreceğiniz üniversite içerik olarak birbirinden biraz farklı olabilir. Not ortalamanız alınarak Psikolojik rehberlik ve danışmanlık bölümü Türkiye üniversitelerine yatay geçiş için kayıt yaptığınızda muaf olacağınız dersler belirlenmektedir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük bölümüne yatay geçiş

Özel yetenek sınavlarından başarılı olmak için özel bir çalışma yapmanız gerekir. Sporcu bir kişiliğe sahip olsanız bile Beden eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük bölümlerinde eğitim alabilmek için ilgi duyduğunuz bir ülkede lisans eğitimi almayı tercih etmiş olabilirsiniz. Başarılı olduğunuz alanda eğitiminiz esnasında yurtdışından çeşitli nedenlerle Türkiye’ye gelmek zorunda kalabilirsiniz.

Yetenek şartı ile öğrenci alımı yapılan bölümlerde Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapabilmek için yetenek sınavında da başarı olmanız şartı aranmaktadır. Ayrıca eğitime başlanılan yılda alınan ÖSYS/YKS puanı da başvuru sırasında önem taşır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Gastronomi ve mutfak sanatları bölümüne yatay geçiş

Mutfak sanatlarına ilgi duyan kişilerin en azla tercih ettiği bölümler arasında yer alan Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü geleceğin meslekleri arasında. Sıkıcı bir üniversite hayatı yerine macera dolu eğlenceli bir eğitim hayatı istiyorsanız Gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi almak tam size göre olabilir.

Öğreneceğiniz her yemek yeni bir macera yaşamanıza neden olacak. Yurtdışında bu bölümü okumak size katkılar sağlasada yeni bir ülkeyi tanıyıp kültürüne alışmak zor gelebilir. Böyle bir durumda kaldığınız yerden eğitime Türkiye’de devam edebilirsiniz. Alacağınız yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş kararı ile şartlara uymanız halinde gastronomi ve mutfak sanatları alanında eğitiminize devam edebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Işletme ( uluslararası işletme) bölümüne yatay geçiş

Kariyer açısından yükselmek için en doğru yol size yurtdışında eğitim gibi gelebilir. Işletme ( uluslararası işletme) bölümünde hızlı ve yaratıcı kararlar alarak yurtdışında okumaya karar verdiyseniz Türkiye üniversiteleri size kapılarını açarak yatay geçiş yapabilme fırsatı sunmaktadır. Üniversite şartlarına uygun olup olmadığınız hakkında detaylı bilgi için Türkiye üniversiteleri Işletme ( uluslararası işletme) bölümü için gerekli yatay geçiş şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu konuda yüksek öğrenim kurumu orjinal sayfasına bakarak gerekli bilgileri okuyabilirsiniz. Yurtdışındaki şartlardan memnun kalmadıysanız bir yıl daha kaybetmenize gerek yok yatay geçiş koşulları hakkında bilgi alın ve gerekli şartlara uygun üniversite seçiminizi Türkiye üniversiteleri arasından yapın. Detaylar için Eurostar danışmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Uzak yol gemi kaptanlığı bölümüne yatay geçiş

Uzak yol gemi kaptanlığı bölümüne yurtdışında başlamış olsanız dahi Türkiye’ye yatay geçiş hakkınız vardır. Yurtdışından Türkiye üniversiteleri Uzak yol gemi kaptanlığı bölümüne yatay geçiş imkanından belirli şartlara uymanız halinde yararlanabilirsiniz. Akademik açısından dünyanın en başarılı üniversitelerinde ilk 1000 üniversiteden birinde eğitim görüyorsanız yatay geçiş yapmanız daha da kolaylaşabilir. Uzak yol gemi kaptanlığı bölümünde yatay geçiş yapan üniversiteler her yıl belirli kontenjanlarda alım yapmaktadır. Yatay geçiş hakkına sahip olmanız tüm üniversitelere yatay geçiş yapabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu durum kurumlara göre farklılık göstermektedir. Her kurumun şartları değişik olabilir. Bazı kurumlar için sadece 1. sınıfı bitirmeniz yeterli olurken bazı kurumlar ders ortalamasının belirli bir puanın üstünde olmasını istemektedir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Gemi mühendisliği (elektrik-makine) bölümüne yatay geçiş

Denizcilik alanında geniş kapsamlı bir bölüm tercih etmek istiyorsanız Gemi mühendisliği ( elektrik-makine) bölümünde eğitim alabilirsiniz. Kendi içerisinde farklı alanlara ayrılan bu bölümü yurtdışında okumak birçok avantajı da beraberinde getirebilir. Geliri oldukça yüksek olan bir sektör olan gemi mühendisliği alanında ihtiyaç oldukça fazladır. Yurtdışında iş imkanları gemi mühendisleri için fazladır.

Geniş iş imkanlarına sahip bu alanda eğitim için yurtdışını tercih edenler ülkeden ayrılsalar bile Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yaparak eğitime devam edebilirler. Dönem başında eğitim fırsatlarını kaçırdım diye üzülüyorsanız yatay geçiş başvuru şartlarını öğrenerek yurtdışından Türkiye üniversitelerine yatay geçiş başvurusu yapabilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Beslenme ve diyatatik (diyetisyen) bölümüne yatay geçiş

Yurtdışında Beslenme ve diyatatik ( diyetisyen) bölümü okuyanların en çok merak ettiği konulardan birisi Türkiye üniversitelerine yatay geçiş hakkı olup olmadığıdır. Okudukları yurtdışı yüksek öğrenim kurumlarından belirli sebeplerle Türkiye üniversitelerine geçmek isteyen öğrencilerin belirli koşulları yerine getirmesi gerekiyor. Kayıt şartlarını beslenme ve diyatatik ( diyetisyen) bölümü eğitimi veren üniversitelerin sayfalarından öğrenmek mümkündür.

Üniversite serüveninize yurtdışında beslenme ve diyatatik ( diyetisyen) bölümünde eğitim alarak başladıysanız ve umduğunuz gibi bir üniversite yada yaşam şartları ile karşılaşmadıysanız üzülmeyin. Sağlanması gereken koşulları öğrenerek Avrupa üniversitelerinden Türkiye üniversiteleri yatay geçiş imkanından yararlanarak beslenme ve diyatatik ( diyetisyen) bölümünde okumaya devam edebilirsiniz. 

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Uluslararası ilişkiler bölümüne yatay geçiş

Geleceğin en iyi diplomatları arasında siz de yerinizi almak istiyorsanız bölüm tercihiniz Uluslararası ilişkiler olabilir. Yurtdışında uluslararası ilişkiler eğitimi alan öğrenciler bulunduğu mevcut koşullardan memnun kalmayabilir. Fakat bu problemin önüne geçmek için Türkiye üniversiteleri uluslararası ilişkiler bölümüne yatay geçiş haklarını kullanabilirler. Türkiye üniversiteleri uluslararası ilişkiler bölümüne yatay geçiş ile kaç öğrenci alınacağı, uluslararası ilişkiler yatay geçiş puanları ve bölüm geçiş şartları hakkında bilgi almak isteyen öğrenciler Türkiye’de bu bölümde eğitim veren üniversitelerin yatay geçiş koşulları hakkında bilgi edinmelidir. Yurtdışındaki üniversitelere eşdeğer eğitim programları uygulayan Türkiye üniversiteleri arasında seçim yaparak yurtdışından Türkiye üniversiteleri uluslararası ilişkiler bölümüne yatay geçiş yapabilirsiniz. Geçiş yapacak olan öğrencilerin eğitim gördükleri üniversitelerde ders ortalama puanlarını yüksek tutmaları önemlidir.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Ekonomi bölümüne yatay geçiş

Tüm dünya ülkelerinde kolaylıkla iş bulabileceğiniz meslekler arasında yer alan ekonomi bölümünde eğitim almak isteyenler çalışma imkanları oldukça çok olan bu bölümde eğitim görmeyi tercih etmektedir. Genellikle de yurtdışında sınavsız olarak üniversitelere girmek oldukça cazip olduğu için istedikleri ülkelerde eğitim görebilmek için yurtdışı üniversitelerini tercih etmektedirler. Sınavsız olarak girdikleri eğitim kurumundaki yada yaşadıkları ortamda belirli problemler meydana gelmesi durumunda okulu bırakmak zorunda kalabilmekteler. Fakat Yurtdışından Türkiye üniversitelerine ekonomi bölümü yatay geçiş ile akademik kariyer fırsatını ülkemiz şartları içerisinde değendirebilirler.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Radyo sinema televizyon eğitimi bölümüne yatay geçiş

Son yıllarda kitle iletişim araçlarının etkisi oldukça fazla. Bu nedenle yaratıcılık, tasarım ve iletişim kavramları üzerine kurulu olan dünyada hedeflerine ulaşmak isteyen gençler genellikle radyo, sinema, televizyon bölümünde ile lisans eğitimi alıyorlar. Radyo televizyon sinema bölümü eğitimleri veren Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yapabilmek mümkün. Yurtdışındaki hayat şartları sizi zorluyorsa Türkiye şartlarını göz önüne alarak yurtdışından Türkiye üniversiteleri radyo televizyon sinema bölümüne yatay geçiş yapabilirsiniz. Türkiye’de üniversiteye devam etmek istediğiniz şehirleri belirleyin. Hangi üniversitelerde bu bölümün olduğunu öğrenin. Yatay geçiş düşünüyorsanız gerekli kıstaslara uyum sağlayıp sağlamadığınız konusunda gerekli bilgileri edinmek için üniversitelerin sayfalarını inceleyebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Lojistik yönetimi bölümüne yatay geçiş

Uluslararası rekabetin ön plana çıkması ile birlikte tüm dünyada lojistik bölümünün önemi oldukça arttı. Tüm firmalar lojistik sektöründen yararlanmaya başladı. Bu konuda uzman elemanların yetişmesi için lojistik yönetimi bölümünde üniversite okuyan kişiler lojistik firmaları, havayolu ve denizyolu şirketleri ve gümrüklerde kolayca iş bulabilirler. Dünyada lojistik alanında en iyi üniversitelerde okumak Avrupa standartlarına uygun modern koşullarda eğitiminizi tamamlamak için yurtdışı lisans okuma tercihinde bulunduysanız şartlar hiç umduğunuz gibi olmayabilir. Yurtdışından Türkiye üniversiteleri lojistik yönetimi bölümüne yatay geçiş hakkınızdan yararlanarak hayallerinize ulaşabilirsiniz. Böylece eğitiminize ara vermek yada tamamen sonlandırmak zorunda kalmayacak ve yatay geçiş ile Türkiye üniversitelerinden seçtiğiniz birinde eğitiminize devam edeceksiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Ziraat mühendisliği bölümüne yatay geçiş

Bitkisel üretim ve hayvansal üretim gibi tarımsal faaliyetler ilginizi çekiyorsa tarımsal problemlere çözüm üretme, toprak ve suyun temiz kalmasını sağlama gibi konularda ön plana çıkan ziraat mühendisliği bölümünde akademik eğitiminizi tamamlayabilirsiniz. Ziraat mühendisi olabilmek için bu bölümden mezun olmanız şarttır.

Hayallerinizi süsleyen yurtdışı ülkelerinden birine ziraat mühendisliği okumak için gittiyseniz eğitim şartları hiç de anlatıldığı gibi çıkmayabilir. Yada hiçbir problem olmasa bile Türkiye’ye dönmek istediğiniz anlar olabilir. Böyle durumlarda Ziraat mühendisliği eğitiminize son vererek ülkeye geldiğinizde akademik kariyerinizi yarıda bırakmış olursunuz. Yurtdışından Türkiye üniversiteleri yatay geçiş fırsatı ile ziraat mühendisliği alanında yüksek öğreniminize devam edebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri İngiliz dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş

İngilizce alanına büyük tutku duyan kişilerin tercih ettiği lisans bölümü İngiliz dili ve edebiyatıdır. İngilizce diline son derece hakim olmak ve İngilizce dilinde eğitim veren dünya sıralamasında yer alan en iyi üniversitelerden birinde okumak ve farklı modern bir ortamda kariyer hedeflerinize ulaşmak istiyorsanız yurtdışı üniversiteleri tam size göre. Fakat ülkeye gittiğinizde yaşam şartları, eğitim, üniversite koşulları gibi birçok şeyi süzgeçten geçirmek zorunda kalabilirsiniz. Bu durum sonunda avantajlardan çok dezavantajlar ön plana çıkmaya başladıysa şartlar sizi zorlayabilir.

Yurtdışından Türkiye üniversiteleri İngiliz dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş imkanı sunulmaktadır. Kendinizi daha iyi ifade etmek ve ülkemiz kültüründe eğitiminizi tamamlamak isterseniz İngiliz dili ve edebiyatı bölümünde Türkiye üniversitelerine yatay geçiş yaparak bölümden mezun olabilir ve bildiğiniz bir ortamda lisans eğitimi alacağınız için kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz. Türkiye şartlarında dil yeteneğinizi en iyi şekilde geliştirerek mesleki eğitiminizi alabilir ve bakış açısınızı zenginleştirerek kariyer adımlarınızı hızlı bir şekilde atmaya devam edebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Alman dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş

Üniversite çağına gelen pekçok genç hayallerini gerçekleştirmek için yurtdışında üniversite eğitimi almayı tercih ediyor. En iyi eğitimi, eğitim dili Almanca olan üniversitelerde öğrenmeyi tercih eden gençler Alman dili ve edebiyatı bölümünde okumak için farklı yurtdışı üniversiteleri arasından seçim yapıyor. Rüyaları süsleyen üniversitelerde eğitim görmek için farklı ülkelere giden öğrencilerin kafalarında yaşam şartları, üniversite ortamı gibi birçok konuda sorular oluşabiliyor. Türkiye Üniversiteleri Alman dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş yaparak eğitiminizi yarıda bırakmadan lisans yada önlisans okumaya devam edebilirsiniz. Türkiye’deki üniversitelere Alman dili ve edebiyatı bölümünde yatay geçiş yapılıp yapılmadığını merak ediyorsanız aklınızda şüphe oluşmasın. Yatay geçiş hakkınız bulunmaktadır.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Rus dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş

Yurtdışında geçen zamanlarınızı en iyi şekilde değerlendirebilme fırsatını yakalamadıysanız ve Türkiye’de geçen zamanlarınızı özlüyorsanız yurtdışında kalmak zorunda değilsiniz. Yurtdışından Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş oldukça kolay. Türkiye yüksek öğretim kurumlarının şartlarına uygun şekilde yatay geçiş yaparak hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Eğitiminizi sonlandırmak yerine Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş imkanı ile sunulan imkanları değerlendirebilir ve bir yılınızın kaybolmasının önüne geçebilirsiniz. Alacağınız diploma ile Türkiye şartlarında adım adım yükselebilirsiniz. Böylece ülkemizde iş başvurusu yapabilmeniz de kolaylaşacaktır. Ayrıca ülkemizdeki üniversitelerden birine Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş yaptığınızda mezun olduğunuzda denklik sorunu ile karşı karşıya kalmayacaksınız. Yök’ün tanıdığı bir üniversiteden mezun olduğunuzda daha fazla avantaja sahip olacaksınız.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş

Yurtdışında eğitim almaya karar vermeden önce her detayın büyük bir incelikle seçilmesi gerekir. Bu nedenle aldığınız kararlardan pişmanlık duyduğunuz anlar yaşayabilirsiniz. Fakat gittiğiniz ülkeye bağımlı olmak zorunda değilsiniz. Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş imkanı ile yurtdışından Türkiye üniversitelerine geçiş yapabilirsiniz. Gittiğiniz ülkede yaşam koşullarına alışamamanız ve pişman olmanız durumunda zorluklara katlanmanız gerekmeden cesur ve kararlı olarak ve yatay geçiş yapabilirsiniz. Eğitim başvurusu yapmak istediğiniz üniversitenin şartlarını bilmeniz size kayıt aşamasında fayda sağlayacaktır. Sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirerek eğitim hayatınıza devam edebilir Fransız dili ve edebiyatı bölümüne yatay geçiş ile kariyeriniz için büyük bir aşama kaydedebilirsiniz.

  1. Yurtdışından Türkiye Üniversiteleri Uluslararası ticaret ( dış ticaret) bölümüne yatay geçiş

Öğrencilerin en fazla bölüm tercihleri arasında yer alan uluslararası ticaret bölümünde yurtdışında eğitim gören öğrencilerin sayısı oldukça fazladır. Eğitimlerine yurtdışı ülkelerinde başlayarak şartlardan mutlu olmayarak ülkemize dönen birçok öğrenci bulunmaktadır. Yatay geçiş yaparak Türkiye üniversitelerinde dış ticaret bölümüne devam etmek oldukça iyi fikir olacaktır. Avrupa Kredi Transferi sistemine uygun olarak eğitim gören öğrencilerin dönem puanı Türkiye üniversiteleri puan ortalaması şartlarına uygun olarak karşılaştırılmakta aynı olan eş derslerden muafiyet sağlarak yatay geçiş imkanına kabul sağlanmaktadır. Ülkemiz şartlarına alışan gençler yurtdışında uluslararası ticaret bölümünde eğitim görmeleri esnasında zorlanabilir. Fakat kaldıkları yerden eğitime devam etmek hiç de zor olmayacak Türkiye’de bölümlerine uygun bir diploma programına yatay geçiş için başvuru yaparak öğrenimlerine devam edebilirler. Yurtdışında eğitim aldıkları dönemler boyunca alınan ders not ortalaması ve puanlar yatay geçiş de oldukça önemi büyüktür.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1