Nasıl Pasaport Alınır? – Öğrenci

Öğrenci Pasaportu İşlemleri

Öğrenci Pasaportu Çıkarma İşlemleri

Önceden öğrencilerin pasaporta harç ücreti ödememesi için okul tarafından geçerli bir neden göstermesi gerekirdi. Artık 25 yaşın altındaki tüm öğrenciler okul tarafından herhangi bir gerekçe göstermeye gerek kalmadan harç ücretinden muaf tutuluyor.

Pasaport çıkarma işlemleri öğrenci kanunu 2016 yılından beri öğrencilere bu hakkı tanımak için konulmuştur. Öğrenciler de bordo pasaport gurubuna girmektedir. Diğerleri ile tek farkı öğrencilerin harç ödemeyecek olmasıdır. Öğrencinin yurtdışına gitme talebi veya amacının ne olduğunun bir önemi yok. Tatil amaçlı, ziyaret veya eğitim amaçlı, hangisi olursa olsun öğrenci pasaportu kapsamında işlem yapılmaktadır. Tabi bu durumda verilen pasaport süresi de daha uzun oluyor.

Pasaport çıkarma işlemleri öğrenci; örneğin 18 yaşındaki bir öğrenci 25 yaşına kadar geçerli olacak harçsız ve uzun süreli pasaport alabiliyor. Ancak 24 yaşındaki bir öğrenci bir yıl süre geçerli olacak pasaportu yine harç bedeli ödemeden alabiliyor. 25 yaşını doldurduğunuz günden itibaren artık öğrenci de olsanız pasaport ücreti ödemeniz gerekiyor. 18 yaşından küçükler için de harç ücreti ödenmiyor ancak defte bedeli ödeniyor. Öğrenci belgeleri E-devlet veya okuldan alınabiliyor. Öğrenci pasaportu da aynı normal vatandaşların aldığı pasaportlarda istenen belgelerle aynıdır. Öğrenciler pasaport için ödedikleri defter bedelini en az süreyle verilen pasaport defter bedeli fiyatlandırmasına göre veriyor.

Pasaport için internet üzerinden başvuru yapılıyor. 5-10 dakika süren kısa bir işlemden sonra başvurunuz tamamlanıyor ve size bunun için randevu veriliyor. Randevu gününüzde tüm evrakları eksiksiz olarak götürmeniz gerekiyor. Öncelikle defter bedeli ödediğiniz banka dekontu ve üzerinde kimlik bilgilerinizin yer alması önemli. 2 adet biyometrik çekilmiş fotoğraf. Bu fotoğraf tamamı ile yüzü net gösterecek ve hiçbir aksesuarın olmadığı bir fotoğraf olmalıdır. Örneğin toka veya alnı kapatan saç veya kâkül olmamalıdır.

Pasaport çıkarma işlemleri öğrenci başvurularında nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi de istenen evrakların başında yer almaktadır. Eğer kimliğiniz kayıp veya yenilenme için nüfus müdürlüğünde ise aldığınız geçici belge de nüfus cüzdanı yerine geçmektedir.

Öğrenimine yurtdışında devam eden Türk vatandaşları da pasaport yenileme veya çıkarma taleplerinde 25 yaşına kadar öğrenci haklarından yararlanabilir. Gittikleri ülkenin büyükelçiliklerinden harçsız öğrenci pasaportu için başvuru yapmaları halinde pasaport yenileme veya çıkarma avantajlarından yararlanabilirler. Yurtdışında okuyup Türkiye’den harçsız pasaport müracaatında bulunanlar için apostil ve yeminli tercüme yapılması gerekmektedir. Yeminli tercüme noter huzurunda yeminli tercümanlar tarafından yapılmaktadır. Yani bir dilden diğer dile çeviri anlamına gelmektedir. Açık öğretim, üniversite veya 25 yaşını doldurmamış tüm öğrenciler için harçsız pasaport verilmektedir. Reşit olmayan yani 18 yaşın altında olan öğrenciler için pasaport süresi 5 yıl olup 18 yaşından sonra alınan pasaportlar 25 yaşına kadar yani 7 yıl süre kullanılmaktadır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1