Pasaport Başvurusu

Pasaport Başvurusu

Umuma mahsus pasaport başvuruları

için öncelikle zamanı iyi değerlendirmek gerekir. Her türlü aksilik veya soruna karşı planladığınız yurtdışı gezisinden en az birkaç ay önce başvuruyu yapmalısınız. Size yakın olan bir nüfus müdürlüğüne başvuru yapmanız da her türlü sorun için vakit kaybetmeden eksikliklerin giderilmesinde faydalı olacaktır. Başvuru öncesi yapmanız gereken en önemle, şey pasaport harç bedelinin ve defter ücretinin belirlenen bankalara yatırılması ve karşılığında verilen dekontun sizin nüfuz bilgilerinizi açıkça ifade etmesi gerekir. Bu dekontun olmaması halinde başvurular kabul edilmeyecektir. Pasaport harç ücretleri 6 aydan başlayıp 4 yıl ve üzeri süre için farklı aralıklarda sunulmaktadır. Bu ücretler her yıl maliye bakanlığı tarafından belirlenip kişiye göre değişiklik yapılması mümkün değildir. Pasaportu ne sebeple alacağınız veya hangi ülkeye gideceğiniz bu ücretler üzerinde etkili olmayacaktır.

Pasaport başvurusu

için istenen evraklar; 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfuz cüzdanı aslı ve fotokopisi, pasaport harç bedelli makbuzu ve defter bedeli, eski pasaport ve gerekli durumlar için öğrenci belgesi pasaport almak için istenen evraklardır. Pasaport almak için başvurular nüfus müdürlüğünün resmi sitesinden yapılabilir. Belli nedenlere bağlı olarak pasaport randevunuzda değişiklik yapmak istediğinizde siteden randevu durumunu görüntüle kısmına girerek tarihi ve saati değiştirebilirsiniz. Randevu tarihinin değiştirilmesi için bir ayda en fazla 3 değişiklik hakkı verilmektedir.

Pasaport başvurusu

yapmak isteyenlerin kesinlikle yurtdışı yasağının olmaması gerekir. Yurtdışı yasağı olan kimseler pasaport alamazlar. Kişiler hakkındaki tüm resmi incelemeler yapıldığı için bu durum anında tespit edilir. Pasaport vizeden farklı bir belgedir. Her ülke için pasaport almak şarttır. Ancak her ülke için vize almak şart değildir. Pasaport almak vizeden daha kolaydır. Çünkü vize için karşı ülkenin de bu başvuruyu kabul etmesi gerekir. Son derece kısa zaman içinde yani bir hafta içinde pasaport işlemleri tamamlanır ve pasaport posta ile verilen adrese teslim edilir. Özellikle eğitim amaçlı yurtdışına gidenler veya farklı sebeplerle yurtdışına gitmek isteyenler için 6 aylık süre yeterli olmayabilir. Bunun için en az 1 yıllık pasaport almak daha doğrudur.

Farklı pasaport türleri vardır. Umuma mahsus pasaport bordo renkte ve genel olarak kullanılan pasaport türüdür.  Hususi pasaport yeşil renkte, diplomatik pasaport siyah renktedir. Geçici pasaportlar kırmızı renk ve hizmet pasaportu gri renktedir. Bir de yabancılar için verilen pasaport çeşidi vardır. Tüm bu pasaport ihtiyaçları için farklı ve ekstra belge ve dekont istenir. Pasaport almak için yapılan başvuru işlemleri elektronik ortamda en fazla 10 dakika sürmektedir. Güvenlik kontrolünden geçen başvuru bilgileri kişiselleştirilerek tanzim merkezlerine iletilir. Herhangi bir engel yoksa başvuru kabul edilir ve pasaport basım ve yazım işlemine başlanır. Nüfus müdürlüklerinde parmak izi ve göz taraması yapıldıktan sonra pasaport almaya hak kazanılır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1