Transkript, Lise Transkripti

Transkript Nedir, Lise Transkripti Nasıl Alınır?

Transkript Nedir, Lise Transkripti Nasıl Alınır

Transkript Nedir, Lise Transkripti Nasıl Alınır

Transkript, Lise Transkripti. Transkript, öğrencilerin bir eğitim kurumda aldığı derslerin ve bu derslerden aldığı notların ayrıntılı bir listesidir. Transkript, öğrencinin geçirdiği eğitim sürecinin hepsini yansıtmak amacıyla hazırlanır ve öğrencinin mezun olduğu eğitim kurumu tarafından hazırlanır. Transkript; öğrencinin aldığı dersleri, bu derslerin kredi sayısını ve notlarını gösterdiği gibi öğrencinin mezun olduğu programın adını ve öğrencinin mezuniyet tarihini de gösterir. Transkript, öğrencinin aldığı eğitim sürecine dair bütün bilgileri bir arada toplamakta ve bu bilgilere ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Transkript, öğrencinin bir eğitim kurumdan mezun olma sürecinin bir parçasıdır ve öğrencinin gelecekteki iş hayatında da önemli bir yeri vardır.

Transkript belgesinde:

  • İsim, soyisim
  • Okulun ismi ve iletişim adresi
  • Öğrenci numarası ve T.C. Kimlik numarası
  • Bölümün tam ismi
  • Alınan derslerin tam ismi
  • Derslerin not dökümleri
  • Derslerin hangi dönem alındığı
  • Derslerin kredisi
  • Birikimli not ortalaması
  • Dönem not ortalaması

bulunur.

Transkript Ne İşe Yarar?

Transkript, öğrencinin eğitim aldığı kurum tarafından düzenlenir. Transkript; öğrencinin bu eğitim kurumundan aldığı dersleri, bu derslerin kredi sayısını ve notlarını gösterdiği gibi öğrencinin mezun olduğu programın adını ve öğrencinin mezuniyet tarihini de gösterir.

Transkript, birçok başvuru sürecinde öğrencilerden talep edilebilir. Öğrencinin eğitim sonrasında iş hayatına yönelik başvurularda transkript, öğrencinin eğitim durumunu ve eğitiminde aldığı notlarını göstermektedir. Öğrencinin mezun olduğu kurumun prestijine göre değerlendirilebilir ve öğrencinin işe alınma olasılığını etkileyebilir.

Transkript, öğrencinin eğitim aldığı kurumdan mezun olma sürecinin bir parçasıdır ve öğrenciye mezuniyet sertifikası ya da diploma verilmesi için gereklidir.

Transkript, yüksek lisans, doktora gibi akademik programlara başvuru sırasında istenebilir. Bunların yanında askerlik işlemlerinde de kullanılabilir.

Transkript, eğitim kurumuna göre değişiklik gösterse de büyük ölçüde Türkçe olarak hazırlanır. Fakat bazı kurumlar hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlayabilir. Özellikle yurt dışında lisansüstü (yüksek lisans, doktora gibi) programlara başvuru yapmayı planlayan öğrenciler, transkriptlerinin İngilizce olması gerekli görülebilir. Hatta yurt dışında bulunan eğitim kurumları transkriptleri üçüncü bir dilde de isteyebilir. Bu bilgiler başvuru detaylarında belirtilir ve başvuru dosyası içerisinde, transkriptin orijinali ve noterden alınmış onaylı transkript çevirisi bulunmalıdır.

Transkript Nerede Kullanılabilir?

Transkriptin istenebileceği bazı durumları şunlardır;

İş başvuruları: Öğrencinin mezun olduğu eğitim kurumun prestijine göre değerlendirilebilir ve öğrencinin işe alınma sürecini etkileyebilir.

Staj başvuruları: Öğrencinin not ortalaması ve mezun olduğu kurumun prestijine göre değerlendirilebilir.

Burs başvuruları: Öğrencinin not ortalaması ve mezun olduğu kurumun prestijine göre değerlendirilebilir.

Yüksek lisans ve doktora gibi akademik programlara başvuruda bulunulması durumunda: Öğrencinin eğitim durumunu ve eğitim geçmişe dair notlarını gösterir.

Askerlik işlemlerinde: Öğrencinin eğitim durumunu ve eğitim geçmişe ait notlarını gösterir.

Öğrencinin bir kurumdan mezun olma sürecinin bir parçasıdır ve öğrenciye mezuniyet sertifikası ya da diploma verilmesi için gereklidir.

Transkript, öğrencinin mezuniyet sonrası iş hayatına yönelik başvurularda ve daha birçok farklı durumda kullanılabilir ve öğrencinin iş hayatında önemli bir rol oynayabilir.

Transkript Nasıl Alınır?

Transkriptlerini almak isteyen üniversite öğrencileri ya da mezunlar, eğitim gördükleri kurumların öğrenci işlerine başvuruda bulunarak transkript belgelerini elde edebilirler. Transkript, Lise Transkripti, YÖK’ün üniversitelerle birlikte yürüttüğü ‘Yüksek Öğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’yle 9 Mayıs 2021 itibariyle transkripte e-devlet üzerinden de dijital olarak kolay bir şekilde ulaşılabilir. Artık eğitim kurumlarının öğrenci işlerine başvuru yapmadan barkodlu ve kare kodlu e-transkript belgesi, ücretsiz, Türkçe ve İngilizce olarak çift dilde e-devletten alınabilir.

Lise Transkripti Nasıl Alınır?

Transkript belgesi sadece lisans ve yüksek lisans öğrencileri için değil aynı zamanda lise öğrencileri için de önemlidir. Yurt dışında üniversite okumayı düşünen lise öğrencileri üniversitelere başvuru yaparken lise transkriptlerini sunmak zorundadır. Lise transkripti, liselerin öğrenci işlerinden ya da e-okuldan temin edilebilir.

Lise yılına ait transkriptleri, öğrenciler e-okul sistemi üzerinden kullanıcı bilgilerini ve şifrelerini girerek alabilir ancak resmî geçerliliği olabilmesi için ise okulun müdür ve müdür yardımcısı imzalı halde bizzat okuldan alınması zorunludur.

Transkript ile Yurt Dışı Eğitimi

Yurt dışında lisans veya lisans üstü eğitim almak isteyen öğrencilerin ihtiyaç duyacakları transkript belgesi bu yolda temin edecekleri tek belge değildir. İstenen belgeler üniversitelere göre farklılık göstermektedir. Çıkacağınız bu yolda istenen tüm belgeler ve izleyeceğiz süreç için sizlere destek sağlıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Öğrenci transkripti nasıl alınır?

Öğrenciler ya da üniversite mezunları transkript belgelerini okudukları üniversitelerin öğrenci işleri bölümü, fakültelerden ya da enstitülerden talep edebilir. Aynı zamanda transkript belgesine e-Devlet üzerinden daha hızlı ve kısa sürede ulaşılabilir.

2. Transkripti kimler alabilir?

Transkript belgesini almak isteyen üniversite öğrencileri ya da üniversite mezunları, eğitim aldıkları kurumların öğrenci işlerine başvuruda bulunarak ya da e-devlet üzerinden transkript belgelerini alabilir. Aynı zamanda lise mezunları da mezun oldukları liseden ya da e-devlet üzerinde transkriptlerini alabilir.

3. Transkripte ne yazar?

Transkript belgesinde derslerin isimleri, alınan notlar ve notların harf karşılığı gibi temel bilgilerin yanında AKTS, haftalık ders saatleri, proje bilgileri ve eğitim dili gibi detaylı bilgiler de yer almaktadır.
4. Transkript belgesi kaç yıl geçerli?
Transkript üniversitelerin ya da eğitim alınan liselerin verdiği bir not ortalaması belgesi olduğu için ömür boyu geçerlidir. Transkript belgesinin herhangi bir şekilde süresi yoktur.
5. Transkript ücretli mi?
Lise, lisans ve lisansüstünde şu an öğrenci olan veya mezun olacak öğrenciler transkript belgelerini, YÖK’ün e-devlet kapısı üzerinden “Transkript Belgesi Sorgulama” kısmına giriş yaparak ücretsiz, kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilir.

6. E-devlet üzerinden transkript alınır mı?

E-devlet üzerinden transkript alınabilir ve alınan belge resmi işlemlerde kullanılabilir ve de belgeler kare kod onayı yapılarak doğruluğu tespit edilebilir.

7. Pasif öğrenci ne demek?

Pasif öğrenci, üniversitelerde kullanılan bir sıfattır. Okullarını donduran ve ders seçimlerini belirlenen sürede yapmayan öğrenciler, pasif öğrenci olarak adlandırılır.
Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1