Yeşil Pasaport Çıkarma İşlemleri

Yurtdışına Giderken

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde pasaport çıkartmak için işlemlerinizi yerine getirmeniz gerekmektedir. Bordo pasaport ya da umuma mahsus pasaportlar, herkese açık olan herkesin çıkarabileceği pasaportlardandır. Pasaport işlemlerinizi gerçekleştirmek için online nüfus ve vatandaşlık sitesinden randevu alabilirsiniz. Pasaport çıkartma işlemleri için T.C. kimlik kartı veya nüfus cüzdanı, harç bedellerinin makbuzu, 2 adet biyometrik fotoğraf, 18 yaşından küçükler için velilerinden alacakları muvafakat belgesi, 60 günü geçmemiş öğrenci belgesi ve varsa eski pasaportunuz gerekmektedir.

Günümüzde yurtdışına çıkmada en önemli husus pasaport sahibi olmaktır. Pasaport işlemleri artık İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Randevu sistemiyle yeni pasaportunuza istediğiniz zaman erişebileceksiniz. Yenile işlemleri de yine aynı şekilde randevu alınarak Nüfus Müdürlüklerinde hallolmaktadır. Pasaport işlemleri pasaport alacak kişinin hangi pasaport türünü almak istediğine göre değişiklik gösterebilir.

Yeşil pasaport çıkarma işlemleri

bordo pasaport ya da gri pasaport çıkarma işlemlerinden farklı olabilir. Yeni pasaport çıkarma işlemleri ya da pasaport yenileme işleri birbiriyle belgeler açısından benzerlik gösterdiği gibi farklılıklar da gösterebilir. Bu pasaportun hususi ya da hizmet damgalı olmasıyla alakalı olabilir.

Yeşil Pasaport Çıkarma İşlemleri

öncelikle kişinin bu pasaportu çıkarma statüsüne sahip olmasıyla başlar. Sıradan her kesimin çıkarabileceği bir pasaport türü değildir. Özellikle geniş bir kapsam yaratacak olursak devlet memuru olmak bunun baş şartıdır. Ancak her devlet memuru da yeşil pasaport çıkarır diyemeyiz.  Belirli bir kıdeme erişmiş devlet memurları bu pasaportu alabilir. Bu kıdem, memurun lisans mezunluğa vb. gibi kıstaslara göre belirlenir. Belirlenen duruma göre kadrolu olarak 1. 2. ve 3. derecede memurlar yeşil pasaport alma hakkı elde eder. Türkiye Büyük Millet Meclisi eski görevlileri görevleri başındayken siyah pasaport kullanırlar ancak emekli olduklarında yeşil pasaport kullanırlar. Yine bakanlık görevinde bulunan kişiler görevleri boyunca siyah pasaport kullanırlar ancak görevlerinin bitmesiyle beraber yeşil pasaporta geçiş yaparlar. Yine örnek verecek olursak görevlerini devam ettiren İl ve İlçe Belde ve Belediye Başkanları yeşil pasaport kullanır. Yine kademe ve derece kıstasına göre 1. Kademe Belde ve Belediye Başkanlarını baz alır. Yeşil pasaport 5 yıllık kullanım süresiyle verilir.  Dolaşım hızı ve kolaylığı açısından yeşil pasaport birçok avantaj sunmaktadır. Pek çok ülkeye kolaylıkla giriş çıkış sağlamaktadır. Bordo pasaporttan farklı olarak daha çok ülkeye gidiş imkânı sunar. Eğer siz değil de ailenizden bir kişinin yeşil pasaportu varsa siz de yeşil pasaporttan yararlanabilirsiniz. Bu durumda yeşil pasaport sahibinin eşi ya da çocuğu olmanız gerekir. Yeşil pasaportlunun 18 yaş altı çocuğu yeşil pasaport alma hakkına sahiptir. Yine yeşil pasaport bulunan aile bireyinin 25 yaş altı öğrenci ve evlenmemiş çocuğu yeşil pasaport kullanabilir. Ancak bu durumda aileyle ikamet etmek gerekmektedir. Yaş sınırının kalktığı ama diğer durumların sabit olduğu bir durumda zihinsel ya da bedensel engelli çocuklardır. Sağlık kurulundan alacağınız bir rapor ile engel durumunu ispatlayarak çocuğunuza yeşil pasaport alabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Çıkarma İşlemleri

için İçişleri Bakanlığı’na bir talep yazısı yazmak gerekir. Bu talep yazısını çalıştığınız kuruma ya da emekli olduğunuz kuruma onaylatmanız gerekir. Nüfus cüzdanınızın aslı,  daha önce eğer pasaport aldığınız önceden aldığınız pasaportu yanınızda bulundurmalısınız. 2 adet biyometrik fotoğraf,  yatırmış olduğunuz defter bedelinin dekontu gerekmektedir. Eğer reşit olmayan engelli bir vatandaş için bir başvuru söz konusuysa muvafakat name gerekir. Bunu kişinin yasal temsilcilerinin vermesi gerekir. Tüm belgeleri toparladığınızda İl Nüfus Müdürlükleri’nden randevu almanız gerekir. Yeşil pasaport için yaşadığınız şehirden başka bir şehirde başvuru yapabilirsiniz ancak İl Nüfus Müdürlüğü’nden randevu almanız gerekir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1