Yurtdışı Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Yurtdışı Pasaport İçin Gerekli Belgeler

Üniversite Kılavuzu

Farklı birçok sebepten dolayı yurtdışına çıkılabilir İş, seyahat, sağlık gibi sebeplerden dolayı yurtdışına çıkacak olan kişiler, pasaport almak zorundadır. Pasaport, uluslararası kimlik belgesidir. Bazı ülkeler için pasaport olayı kalkmış olup, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartıyla giriş yapılabilmektedir.

Pasaport başvurusu yapmak istenilirse, başkonsolosluktan ya da büyükelçiliklere müracaat edilmesi gerekmektedir. Öğrenci olamayıp çeşitli konular hakkında eğitim almak isteyen kişilerde olabilir. Bu kişiler de kendilerini geliştirmek adına pek çok farklı ülkede yeni şeyler öğrenmek isterler. Bu herkesin en doğal hakkıdır. Eğer ki 25 yaş altında bir öğrenciyseniz harçsız pasaportla birlikte yurtdışına çıkış yapabilirsiniz. Ancak belirlenen 108 TL değerindeki defter bedelini yatırmanız gerekmektedir.

Pasaport çıkartmak için izlenecek olan adımlar şu şekilde sıralanabilir:

T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün Randevu sitesindeki randevu sisteminden randevu alınması gerekmektedir. Site üzerinden gereken bilgileri girerek adım adım ilerleyerek başvuru yapılabilmektedir.

Pasaport çıkarmak için belirli bir ücret ödenmesi gerekmektedir. Pasaport harç ücreti adı verilen ücret, “pasaport ücreti + pasaport defter bedeli = pasaport harç ücreti” şeklinde hesaplanmaktadır. Pasaport ücreti, çıkarılacak olan süreye göre değişmektedir. Bu ücret, alınan randevuya gelmeden önce, ilgili bankalara ödenmesi gerekmektedir. Ödendiğine dair bir makbuz alınmalıdır. Makbuzun üzerinde de ödeyen kişinin ad, soyad yazılmalı ve “Tahsil edilmiştir” kaşesinin basılmış olması gerekmektedir. Bu  makbuz başvuru esnasında başvuran kişinin yanında olmalıdır. Randevu sitesinden ücretleri ve ilgili bankalara ulaşılabilir.

Pasaport için 2 adet biyometrik fotoğraf gerekmektedir. Fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir. Fotoğraf boyutları 50 mm X 60 mm ebatlarında, arka fonu beyaz ve biyometrik özelliklere sahip olmalıdır.

Randevu esnasında, evraklar teslim edilirken Türkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanının aslı, başvuran kişinin yanında olması gerekmektedir. Evraklar teslim edildikten sonra, görevli olan kişiler tarafından parmak izi alınmaktadır. Eğer emniyet tarafından öncesinde parmak izi alındıysa, alındığına dair başvuran kişinin yanında belge varsa, tekrardan parmak izi alınması gerekmemektedir. Eğer daha öncesinde alınmış, süresi dolmuş olan pasaport var ise, pasaportun aslının evraklar arasında olması gerekmektedir.

Bu adımlar izlendiğinde, kalan tek iş pasaportun teslim alınması durumudur. Pasaport alındıktan sonra, vize için başvurulmalıdır. Vize çıktığı takdirde, yurtdışına çıkış yapılabilmektedir.

Randevuya gidilirken, başvuru için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti numaralı nüfus cüzdanı aslı (15 yaşından büyükler için fotoğraflı kimlik)
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 5 cm X 6 cm ebatlı, arka fonu beyaz olan 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Reşit olmayan kişiler için anne ve babanın izin belgesi
  • Eski pasaport
  • Pasaport harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz
  • Eğitim amaçlı gidenlerin durumunu gösteren belge
  • Bulundukları ülkede kayıtlı öğrenci olduklarının gösterildiği belge
  • Temsilcilikler tarafından hazırlanan form dilekçesi
Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1