Vize İşlemleri – Öğrenci Pasaportu

Öğrenci pasaportu ile vize

Öğrenci Pasaportuyla Vize Nasıl Alınır?

Günümüzde pek çok öğrenci gerek yurtdışı eğitim gerek turistik geziler amacıyla pasaport çıkartmak için başvuruda bulunur.  Erasmus, İnterrail ve Work and Travel için her yıl yüzlerce öğrenci pasaport için başvuruda bulunur.  Yurtdışında yapılan harcamalar göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan bütçe azımsanmayacak derecededir.  Özellikle yurt dışı eğitimlerinde konaklama, yeme içme masrafının yanında yer alan okul masrafı oldukça pahalıya mal olabilir. Bundan dolayı harçsız öğrenci pasaportu çıkartma fikri oldukça mantıklı gelir.  Böylece yurtdışına çıkan öğrenciler tasarruf edebilecekleri bir durumdan faydalanarak gerekli bütçeyi daha uygun hale getirebilirler.  Özellikle öğrenci pasaportu ile vize almak çok daha kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir. Öğrenci pasaportları diğer pasaportlarla karşılaştırıldığında daha az maliyetli bir şekilde çıkartılabilir. Bundan dolayı eğitim hayatı devam eden pek çok öğrenci istisnasız bu haktan yararlanır.  Başvuruyu yapan kişinin öğrenim süresine ve yaşına bağlı olarak pasaportunun süresi değişebilir. Ancak 5 yıla kadar öğrenci pasaportları çıkartılabilir.

Öğrenci pasaportu ile vize

çıkartmak çok daha basit ve kolay olduğu için istisnasız herkes bu haktan yararlanır. Bu durumda akıllara ‘’Öğrenci pasaportu nasıl alınır?’’ sorusu gelir. Elbette ilk şart öğrenci olmaktır. Bunun yanında belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekir.  Diğer pasaportlarda da olduğu gibi öğrenci pasaportu için başvurular Pasaport Şube Müdürlüklerinden yapılır. Gerekli evrakları tamamlayarak başvurusunu yapan her öğrenci pasaportunu alma hakkında sahip olur.  Öğrenci pasaportuna başvurmak için gerekli şartlar arasında 25 yaşının doldurmamış olmak yer alır. Mutlaka Lisans, Ön  lisans veya Yüksek Lisans gibi bir üniversite de eğitim görmeye devam etmek gerekir.  Bunun yanında öğrenci pasaportunun alınma sebebi de önemlidir. Neticede pasaport işleminde sonra gerekli ülkeden vize istenir. Burada geçerli ve güçlü bir sebebin olması vize işlemlerinde kolaylık sağlar. Örnek olarak Erasmus veya İnterrail yapmak,  konferans veya seminer tarzı etkinliklere katılım göstermek yer alır.

Öğrenci pasaportu ücretleri genellikle değişkenlik gösterir. Harç bedeli alınmadığı için pasaportun geçerlilik süresine bağlı olarak ücret de değişir. Öğrenci pasaportu için gerekli belgeler arasında ıslak imzalı öğrenci belgesi, biyometrik fotoğraf, kimlik kartı ve pasaport defter bedeli dekontu yer alır. Daha ayrıntılı bilgi için öğrenci resmi kurumlardan araştırma yapmalıdır. Pasaport için gerekli olan belgelerden bir tanesi dahi eksik olduğunda başvuru geçersiz sayılır. Başvurular olumlu olarak gerçekleştiğinde PTT şubesinden kişi öğrenci pasaportunu alabilir. Yurtdışına seyahat etmek isteyen her öğrenci çok daha uygun maliyetle pasaportunu çıkarttırabilir. Öğrenci pasaportu ile vize alanların en büyük sorunlarından birisi pasaportun süresidir. 25 yaşını geçen öğrencinin pasaport süresi bittikten sonra önceden alınan vizelerin geçerliliği devam edebilir. Ancak bunun için yeni pasaportla birlikte vizelerin kayıtlı olduğu eski pasaportunda görevlilere gösterilmesi gerekir.

#öğrencipasaportu #vizesüreçleri

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1