Yurtdışında Askerlik Tecil Erteleme

Üniversite Rehberi

İster Türkiye’de ister yurtdışında yaşasın askerlik yamak her Türk vatandaşının vatani görevidir. Ancak bazı durumlarda askerlik ertelenebilmektedir. Özellikle yurtdışında askerlik tecil ettirme hemen hemen hayatını farklı sebeplerle yurtdışında geçirmek durumunda olan vatandaşlar için ekstra bir ihtiyaç ve gerekliliktir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının hangi hallerde askerliği tecil ettirebilecekleri ise kanun ile belirlenmiştir. Öncelikle askerlik yaşı 20 olarak belirlenmiştir. Bu yaşa gelen her vatandaşa yoklama gelir. Gelen yoklamaya cevap ve mazeret bildirmek zorunludur. Aksi takdirde yoklama kaçığı sayılır. 38 yaşına kadar askerlik tecili için müracaat etmek ve belirlenen ücreti yatırmak zorunludur. 41 yaşını geçen vatandaşlar için askerlik zorunluluğu kalkmakta ancak bu süreye kadar kaçak olmamak ve paralı askerlik ücretini ödemek gerekir.

Yurtdışında askerlik tecil ettirme

için öncelikle o ülkede devamlı yaşıyor ve çalışıyor olmak gerekir. İşveren veya işçi olmak veya işsiz ise geçici işsiz belgesi almak, eğitim amaçlı bulunmak ve kanunda belirtilen kriterlere uygun olmak gerekir. Maluliyet ve hastalık yardımı alanlar da askerlik teciline hak kazanan kişilerdir. İşsizlik sigortasından yararlananlar, eşlerinin çalışması nedeni ile bu yardımı alma hakkına sahip olamayanlarda askerlik tecilinden yurtdışından faydalanacak vatandaşlardır. Yabancı ülkede o ülkenin vatandaşından biri ile evlilik yapanlar da tecil hakkından yararlanabilir. Ancak tecil süresi dolana kadar bedelli askerlik yasası gereği askerliğini paralı olarak yaparlar.

Yurtdışında askerlik tecil ettirme

başvuru zamanı 20 yaşından gün almış ve yoklama kâğıdı gelmiş tüm vatandaşlar için geçerlidir. Neden tecil ettirmeleri gerektiği konusunda da belgelerin sunulması gerekir. Başvuru için 5 vesikalık adet fotoğraf, Türkiye vatandaşı olduğunu gösteren nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, eğer diğer ülkenin vatandaşlığını almışsa o ülkenin verdiği nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi de başvuru için istenen belgeler arasında yer almaktadır. Yabancı ülke vatandaşlığını ne zaman aldığını gösteren noter tasdikli belge ve ülkeye ne zaman geldiğini gösteren belge de dosyada hazır olması gereken belgelerdir. Yurtdışından tecil işlemi için başvuru o ülkede bulunan Türk konsolosluklarına yapılmaktadır.

Askerliğe elverişsiz raporu olanlar herhangi bir bedel ödemeden sağlık raporları ile tecil hakkından faydalanır. Elçilik veya konsolosluklar tarafından belirlenen hastanelerde yapılan muayeneler ile sağlık raporu alınır ve Türk Silahlı Kuvvetlerine gönderilir. Dövizle askerlik tecili yaptırmak isteyen vatandaşların en az 3 yıl bulundukları ülkede çalışması, yaşaması veya istenen şartlara uygun durumda olması gerekir. 38 yaşını dolduranlar doldurdukları yılın aralık ayı 1’inden 31 Aralık tarihine kadar ücretlerini ödemesi gerekir. Ödemelerde taksit avantajının olması da bu ödemeleri daha makul hale getirmektedir. Bu yükümlülüğün devamında ise eğer Türkiye’ye gelmişse kalıcı olmaması ve 6 aydan fazla burada ikame etmemesi gerekir. Kalan taksitlerin tamamı bittiğinde isterlerse uzun süreli kalış veya kesin dönüş yapabilirler.

#yurtdışındaskerliktecili #yurtdışındaskerliktecilsüreleri

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1