Üniversitelerin YÖK Denklik Kuralları

Üniversitelerin YÖK Denklik Kuralları

Yurtdışı Eğitimi Alacak Öğrencilerin Dikkatine

Yurtdışında alınacak olan eğitimlerin ülkemizde tanınması için öğrencilerin mutlaka YÖK tarafından onaylanan ve dünya sıralamasında ilk 500 arasında yer alan üniversitelerden birinden mezun olması gerekiyordu. Ancak 16.06.2016 tarihinde alınan bir karar ile bu konuda bir değişiklik yapıldı. Yeni alınan karara göre  “20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği” kapsamında dördüncü maddenin ilgili bölümünde yenilik yapıldı.  Bu yeniliğe göre “Lise’yi ülkemizde tamamlayan ve aynı zamanda üniversiteye başladıkları yıl YÖK tarafından kabul gören sıralama kuruluşlarının yaptıkları üniversite sıralamasında önceden belirlenen dilimlerde yer alanlardan mezun olanlarda YGS/LYS veya benzeri sınavlardan alınan puan koşulu aranmaz” şeklinde bir değişiklik gelmiştir. Bu sıralandırma kuruluşları şu şekilde sıralanabilir;

Academic Ranking of World Universities (ARWU),

CWTS Leiden Ranking Academic Ranking,

QS World University Rankings,

Times Higher Education (THE) World University Ranking,

University Ranking by Academic Performance (URAP)

Alınan bu karara göre öğrenciler ilk 1000 sırada yer alan üniversitelerden birinden mezun olurlarsa direk olarak YÖK Denklik başvurusu yapabiliyorlar. Ancak mezun olunan okul ilk 1000 dışındaysa o zaman öğrencilerin YGS sınavına girip okudukları bölümlerin puanlarını tutturmuş olmaları gerekmektedir.

Tüm Üniversiteler İçin YÖK Denklik Kuralları

Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı ile iletişime geçerek seçecekleri okulların bu kurala uyup uymadığını merak eden kişiler kısa zaman içinde istedikleri bilgilere ulaşabilmektedirler. Mezun olduktan sonra denklik işlemlerine hemen başlamak isteyen kişiler seçecekleri üniversitelerin denklik kurallarına uyup uymadıklarını uzmanlarımız ile yapacakları görüşmelerden sonra öğrenebilmektedirler.

Şu an ki yönetmeliğe göre yurtdışında uzaktan eğitim veya açık öğretim şeklinde eğitim alan kişilerin diplomalarına denklik verilmemektedir. Bununla birlikte ilk kayıtlarını ülkemizde ki üniversitelere yapıp daha sonra derslerini yurtdışına transfer eden kişiler de denklik hakkından faydalanamamaktadırlar. Ülkemiz de girdikleri YGS sınavı ile yurtdışında herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünün puanlarını tutturmuş olan kişiler seçtikleri okul derecelendirme kuruluşlarının listelerinde ilk 1000 dışında olsa bile mezun olduktan sonra ülkemize gelerek diplomalarına denklik alabilmektedirler.

Denklik İşlemlerinden Nelere Dikkat Edilmektedir?

Denklik işlemlerinde öğrencilerin yurtdışında bulundukları süreleri kanıtlayan belgeleri kesinlikle sunmamaları gerekmektedir. Bunun yanında eğitim süresi için alınan tüm derslerin ve not ortalamalarının da bir çizelge olarak sunulması gerekmektedir.

Denklik başvurularında dikkat edilen konulardan bir diğeri de eğitim alınan bölümün müfredatı ile ülkemizde aynı bölümde verilmekte olan eğitimin müfredatının aynı olmasıdır. Eğer arada ciddi farklar varsa o zaman öğrenciler YÖK tarafından ayrı bir sınava tabi tutulabilmektedir. Bu sınav sonucunda öğrencilerin mesleklerini ülkemizde icra edecek yeterlilikte bir bilgi ile mezun olup olmadıkları anlaşılmakta ve alınacak olan sonuca göre denklik hakkı verilmektedir. Bu sınav konusunda karar tamamen YÖK’e aittir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1