Yurtdışında Yeşil Pasaport Alma

Yurtdışında Yeşil Pasaport Alma

Yurtdışında Yeşil Pasaport Alma

Yurtdışına gitmenin temel taşlarından birisi de pasaport alabilmektir. Türkiye’de kamuda çalışan memurlar yeşil pasaport alarak yurtdışına çıkabilirler. Yeşil pasaport, bazı devlet memurlarına verilen, en fazla 5 yıl geçerlilik süresi olan ve dolaşım gücü yüksek olan bir pasaport çeşididir.

Yeşil pasaporta sahip olanlar, 160 ülkeye vizesiz ya da kapıda veya online vize kolaylıkla alabilmektedir. Diğer pasaport türlerine bakılınca bu rakam büyüktür. Bordo pasaport sahiplerinin 102 ülkeye, Amerikan pasaportu sahiplerinin 174 ülkeye, Rus pasaportu sahiplerinin 105 ülkeye, İsrail pasaportu sahiplerinin 147 ülkeye, Çin pasaportu sahiplerinin de 52 ülkeye dolaşım kolaylığı vardır.

Yeşil pasaport alabilen kişiler şu şekilde sıralanabilir:

1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan devlet memurları, TBMM eski üyeleri, eski bakanlar, 1., 2. ve 3. derece kadro ile çalışan diğer kamu görevlileri yeşil pasaport alabilen kişiler arasındadır.

Kadro derecesi 1., 2. veya 3. derece iken emekli olan, görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanları, Büyükşehir, il, ilçe belediye başkanları (Görevleri süresince), 1. derece kadro ile emekli olan belediye başkanları, Devlet sporcusu ünvanlı atletler, Eskiden devlet bankaları olan sonradan özelleştirilen Halk Bank, Ziraat Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarının bazıları (belirli şartlara sahip olan kişiler) yeşil pasaport alabilirler.

Yeşil pasaport aile sebebiyle de belirli şartlarla birilerine verilmektedir. Bu kişiler şu şekilde sıralanabilir: Eşler, çocuklar ve yeşil pasaportlu ebeveynin vefatı durumunda yeşil pasaport alınabilir. Yeşil pasaport, en az 6 ay, en fazla 5 yıl olmak üzere; bağlı olunan kuruluştaki baş kişinin başvurusu ile İçişleri Bakanlığına iletilmekte ve İçişleri Bakanlığı da süreyi belirlemektedir. Başvuru yapıldıktan sonra 3 – 15 gün içerisinde yeşil pasaport, yeşil pasaporta sahip olacak olan kişinin eline geçer.

Öğrenci pasaport nasıl alınır?

Öğrenciler için öğrenci pasaportu diye betimlenen pasaport aslında her zaman kullandığımız bordo pasaporttan farksız değildir. Öğrenciler için verilen ayrıca bir pasaport yoktur. Yalnızca sunulan bir ayrıcalık mevcuttur. Bu ayrıcalık öğrencilerin pasaportlarını harç bedeli ödemeden almasıdır.

Yeşil pasaportu olan kişiler, pasaport harcı ödemezler. Tek yapılan gereken ödeme, pasaport defter bedelidir. Bazı ülkelere vizesiz giriş yapabilmektedirler. Bu iki durum, yeşil pasaport sahibi olan kişiler için avantajlardır.

Schengen’e üye olan Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan’a vize almadan, yeşil pasaportla direk giriş yapılmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Ermenistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Hindistan, İngiltere, İrlanda, Kanada, Kamboçya ve Yeni Zelanda ülkeleri yeşil pasaporta vize isteyen ülkeler arasındadırlar. Bu durum dezavantaj gibi görünse de, bordo pasaporta göre vize almak daha kolay olduğu için, yeşil pasaport sahipleri yine daha avantajlı görünmektedir.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 1]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1