Lisans Nedir ? Lisans Türleri Hangileridir ?

Lisans Nedir ? Lisans Türleri Hangileridir ?

Lisans nedir?

Lisans Nedir ? Lisans Türleri Hangileridir ? Lisans, lise eğitiminizi bitirdikten sonra okuyabileceğiniz ilk yüksek öğrenim eğitim derecesidir. Lisans türleri; tıp, hukuk, sanat, sosyal bilimler, bilim ve mühendislik gibi aklınıza gelebilecek çoğu konu ve alanı kapsar. Lisans türleri, öğrencileri birçok kariyere devam edebilmeleri için gerekli bilgi ve becerilerle donatır. Birçok öğrenci, liseden mezun olduktan hemen sonra lisans programlarına kaydolurken bazı öğrenciler üniversiteye gitmeden önce önlisans derecesi almayı tercih etmektedir.

Lisans programlarının çoğu dört yıllık bir eğitim sürecidir ancak bazı programlar beş veya altı yıl olabiliyor. Daha çok sağlık alanındaki lisans programları 5-7 yıl arasında değişiklik gösterebiliyor. Aynı zamanda İngiltere gibi bazı ülkelerde lisans eğitimleri 3 yıl sürüyor. Lisans eğitimi alan öğrenciler doğrudan bir iş hayatına atılabilir ya da ileri bir derece olan yüksek lisans eğitimlerine başlayabilir. Her iki durumda da bir lisans derecesi, kariyer seçenekleri sunan ve gelişim dünyasının kapısını açan anahtardır.

Öğrenciler lisans eğitimlerine kendi ülkelerinde başlayabilecekleri gibi yurt dışında da farklı ülke ve üniversitelerde başlayabilirler.

Lisans türleri hangileridir?

Mezun olduğunuz lisans derecesinin, okumaya karar verdiğiniz konuya/konulara çok bağlı olacağını unutmayın. Bu, akademik veya profesyonel bir derece almayı seçip seçmediğinize bağlı olabilir. Daha yaygın lisans derecelerinden bazıları şunlardır:

 

  • Bachelor of Arts (BA) : Öğretmenler; yazarlar, danışmanlar, avukatlar, araştırmacılar, küratörler
  • Bachelor of Science (BSc): Kimyagerler, fizikçiler, biyologlar, matematikçiler
  • Bachelor of Fine Art (BFA) – Güzel Sanatlar Lisansı: Aktörler, dansçılar, sanatçılar, yazarlar
  • Bachelor of Law (LLB) – Hukuk Lisansı: Avukatlar, hakimler, savcılar
  • Bachelor of Engineering (BEng) – Mühendislik Lisansı
  • Bachelor of Architecture (BArch) – Mimarlık Lisansı: Mimarlar, iç mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, şehir planlamacıları
  • Bachelor of Business Administration (BBA) – İşletme Lisansı: Girişimciler, yöneticiler, işletme yöneticileri
  • Bachelor of Applied Science (BAS) – Uygulamalı Bilimler Lisansı: Mühendisler, yazılım geliştiriciler, proje yöneticileri

Hangi dereceler var?

Bir lisans programının içeriğinde neler olduğunu ve lisansüstü seçenekleriyle nasıl bir ilişkisi olduğu hakkında detaylı araştırma yapmak gerekmektedir. Yurt dışında eğitim veren kurumlar tarafından sunulan bir dizi kilit derece eğitim seviyesi vardır ve İngilizce terimleri ile anlam karışıklıkları yaşanabilir. Bu konuda dikkatli olmak gerekir.

Yüksek öğrenimden bahsederken daha çok “Bachelor’s degree” yani “lisans derecesi” kastedilmektedir. Bachelor’s degree’den sonra Master ve Doctorate yani yüksek lisans ve doktora eğitimleri vardır.

Lisans derecesi, lisans eğitimi alan öğrencilere çok çeşitli mesleki, sosyal ve akademik fırsatlar sunan yaygın bir yüksek öğrenim seçeneğidir. Ancak bachelor’s degree, “Bachelor” ve “Undergraduate” terimleriyle karıştırılabiliyor.

Bachelor’s degree nedir? diyorsanız, lisans derecesinin İngilizce karşılığıdır.

Undergraduate ise lise eğitimlerini tamamlayıp üniversiteye kayıt olan öğrenciler için kullanılan genel terimdir.

Graduate ise üniversite yani lisans mezunu öğrenciler için kullanılır ve bu öğrencilerin master ve doktora programlarına kayıt olmalarına denir.

Postgraduate yani lisans sonrası ya da PG ise lisansüstü tüm programların genel ismidir.

BSc ve BA Arasındaki Fark Nedir?

BA ve BSc arasındaki fark, öğrenciler tarafından karıştırılan terimlerdir. Bu iki yeterlilik arasındaki temel fark, çalışacağınız konuların türü ve derecenin öğretim odağıdır.

Bir BA yani Bachelor of Arts ile eleştirel düşünmeyi, bilginin sorgulanmasını ve teorik analizi teşvik eden daha genel bir müfredat izleyeceksiniz. İşyerine aktarabileceğiniz bazı temel becerileri geliştirmenin harika bir yolu. BA dereceleri çoğunlukla beşeri bilimler disiplinlerinin çatısı altında sunulmaktadır .

Bir BSc yani Bachelor of Science derecesi ise bir BA’dan birkaç kredi daha fazla kredi almaktadır ve BSc’de tek bir konuya daha fazla yönelirsiniz. Bu derecenin müfredatı daha çok teknik ve STEM ile ilgilidir. Bu da analitik ve matematiksel becerilerinizi ortaya çıkaracaktır. Lisans derecesi, öğrencileri alanlarında profesyonel bir ortama hazırlamak amacıyla belirli bir kariyer veya iş fırsatlarını yakalayabileceği konuma getirir.

Profesyonel lisans dereceleri nelerdir?

Bir profesyonel lisans derecesi, öğrencileri öğretmenlik, mühendislik, hemşirelik ya da avukatlık  gibi farklı bir mesleğe giriş için hazırlamayı amaçlar. Öğrenecekleriniz pratik olarak yönlendirilir ve profesyonel uygulamalara göre modellenir.

Bir profesyonel lisans derecesiyle eğitiminizin bir parçası olarak kendinizi bir işte çalışırken ya da stajyer konumunda bulabilirsiniz. Lisans derecesinde aldığınız eğitim bilgilerinizi pratikte uygulayabilmek, profesyonel lisans derecelerinde kullanılan temel değerlendirme kriterleridir. Unutmayın ki tüm profesyonel derecelerin aynı zamanda akademik derecelerdir. Profesyonel lisans derecelerine bazı örnekler:

Bir Lisans Derecesi İçin Genel Giriş Koşulları Nelerdir?

Herhangi bir lisans derecesine kayıt yaptırabilmek için koşullar, istediğiniz lisans programına göre değişebilir. Türkiye’de bir lisans derecesine kayıt yaptırabilmek için üniversite sınavlarından gerekli puanı almak ve bazı lisans programlarında istenen mülakat vb özel durumları geçmek gerekmektedir. Ancak yurt dışında bir lisans eğitimi almayı düşünüyorsanız şartlar gideceğiniz ülke ve üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirsiniz.

Mimarlık ya da güzel sanatlar gibi lisan eğitimleri için yeteneklerinizi göstermeniz ve drama, müzik ya da tiyatro gibi bir lisans eğitimi almayı düşünüyorsanız kabul edilmeden önce yetenek sınavlarına girmeniz istenebilir. Aynı zamanda uluslararası öğrenciler için lisans dereceleri genel giriş koşulları şunları içerir:

  • Akademik başarı yüzdesi 70 veya üzeri
  • İngilizce dil yeterliliği (İstenen yeterlilik üniversiteye göre değişir)
  • Kayıt yaptırmayı istediğiniz lisans programıyla ilgili okul yeterliliği
  • 1.280 veya daha iyi SAT puanı ve 3.0 veya daha iyi bir GPA

Bu koşullar tüm üniversiteler için kesin olarak geçerli değildir. Koşullar üniversiteye ya da seçeceğiniz lisansa göre farklılık gösterebilir. Tercih etmeyi düşündüğünüz üniversite ve lisans programını iyi araştırmalı ve koşulları dikkatli bir şekilde incelemelisiniz. Tıp, hukuk ve mühendislik gibi bazı lisans dereceleri, sınırlı kontenjanları olabiliyor. Her zaman seçeceğiniz üniversite ve lisans derecesi ile kesin giriş koşullarını doğrulamanız gerekmektedir.

En Popüler Lisans Derecesi Ana Dallarından Bazıları Nelerdir?

Lisans derecesi seçenekleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir ancak bazı lisans programları öğrenciler tarafından daha çok rağbet görmektedir. Bu lisans dereceleri:

Yurt dışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsanız üniversite ve lisans programları hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız.

Sık Sorulan Sorular

1. Lisans hangisi?

Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir.

2. Lisans dereceleri nelerdir?

  • Konuya / Alana Göre Yüksek Lisans Derecesi Türleri.
  • Sosyal Bilimler Yüksek Lisansı (MA)
  • Fen Bilimleri Yüksek Lisansı (MS, MSc)
  • Araştırma Yüksek Lisansı (Masterı) (MRes)
  • Araştırma Yoluyla Yüksek Lisans (MPhil)
  • Yarı Zamanlı Master Derecesi (Mst)
  • Uzmanlaşmış (Alana Özgü) ve Profesyonel Yüksek Lisans Dereceleri

3. Yüksek lisans ne denir?

Yüksek lisans (master) nedir? Master olarak da bilinir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra alanlarında belirli bir konuda araştırma yaparak öğrencilerin kendilerini geliştirdiği lisansüstü eğitimin birinci aşamasıdır.
4. Bachelor lisans mı?
Bachelor of Science (kısaca B.Sc.), üniversite lisans derecesi. Avrupa Birliği ülkelerinde bu eğitim liseden sonra 3 yıl yüksek eğitimle Amerika’da ise 4 yılda edinilir. Önceden Avrupa’da da 4 yıldı.

5. Yüksek lisans bitirene ne denir?

Yüksek lisans eğitimi, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tez) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi “bilim uzmanı”, “hekim” , “yüksek mühendis”, “yüksek mimar” gibi unvanlara sahip olur.

Eurostar : Adres: Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1