Pasaport İçin Gerekli Şeyler

Pasaport İşlemleri Hangi Kurumda Yapılıyor?

Öğrenci pasaport işlemleri 2018

Öğrenci pasaportu almak isteyen kişilerin 25 yaşın altında nüfus müdürlüğüne veya emniyet müdürlüğüne gidip pasaport başvurusu yapma hakları vardır. Öğrencilerin 25 yaşlarına kadar pasaport harcı ve defter bedellerini ödeyerek pasaportlarını alabilmeleri mümkündür. 25 yaş altındaki öğrencilerin ise velilerinden alacakları vekaletname ile pasaport almaları yine mümkündür. 18 yaşından büyük öğrencilere aynı koşullar uygulanır. Pasaport işlemleri eski yıllarda Vergi Dairesi yapılmakta iken günümüzde Nüfus Müdürlüklerinde yapılmaktadır. Nüfus Müdürlüklerine gitmeden randevu alabilmeniz için Nüfus Müdürlüğü internet sitesine başvuru yapmanız yeterlidir.

2018 yılı temel alındığında çok ayrıcalıklı fırsatlar sunmaktadır. Eğitim hayatına devam eden kişiler yurtdışına çıkma amaçlı pasaport alımlarında kolaylıklarla karşılaşmaktadır. Yurtdışına çıkma hakkı herkese eşit derecede olan bir haktır. Bu durumda herhangi bir cezai işleme tabi olup ve yurtdışı yasağı koyulan kişiler elbette bu haktan mahrum olacaktır. Ancak bir suç unsuru bulunmayan ve yurtdışı yasağı olmayan kişiler dilediği şekilde yurtdışına giriş çıkış yapabilirler. Eğitim amaçlı gidişler de olabilir, seyahat amaçlı gidişler de olabilir. Her ne şekilde gidilirse gidilsin, bu gidişlerde yanımızda mutlaka bulundurmamız gereken belge pasaporttur. Pasaport ve vize ayrı iki belge niteliğindedir. Pasaport gerekli olan kimi ülkelerde vize şart değildir. Kimi ülkelerde hem pasaport hem vize istenirken bazı ülkeler pasaportsuz giriş hakkı da tanımaktadır. Bu gideceğiniz ülkenin hangi kurala uygun olduğuna göre değişiklik gösterir. Sizlerden eğer hem pasaport hem vize istenilen bir ülkeye gidiyorsanız bu iki belgeyi de çıkarttırmak zorundasınızdır. Aksi halde giriş çıkış yapamazsınız. Mağdur olmamak için sizden istenilen belgeleri zamanında çıkarmalısınız.

Öğrenci pasaport işlemleri 2018

2018 yılında da öncesinde yürürlüğe girmiş yasal bir düzenleme neticesiyle aynı şekilde işlemektedir. Bu yasal düzenleme hayatımıza 10 Şubat 2016 tarihinde girmiştir. Bu düzenleme ile öğrenciler harçsız pasaport sahibi olabilmektedir. Ancak bu harçsız öğrenci olmanız öğrenci pasaportu için belirlenmiş bir yaş sınırı bulunmaktadır. Bu yaş sınırı 25 yaş altı olarak kabul edilmiştir. 25 yaş altı bir eğitim döneminde bulunan her öğrenci dilediği şekilde harçsız öğrenci pasaportuna sahip olabilecektir. Harç ücretlerini ödemede zorluk çekmemeleri adına yapılan bu düzenlemede öğrenciler için büyük olabilecek bir fiyat külfetinden kurtulmak esas alınmıştır. Eğitimlerine katkı sağlamak adına da harçsız öğrenci pasaportu almak sağlam bir fırsat olarak sunulmuştur. 25 yaş altı öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu olarak bordo pasaport alırlar. Bu öğrencilerin yaşı ne olursa olsun aldıkları pasaport belirlenen sınırı geçmeyecek şekilde ayarlanır. Örneğin kişi 21 yaşında harçsız öğrenci pasaportuna başvuruda bulunduysa verilen pasaport 4 yıllık olarak ayarlanır. 25 yaşını aştığınız halde hala öğrenciyseniz harçsız öğrenci pasaportundan yararlanamazsınız. Bu durumda normal pasaport alımı yapabilirsiniz. Eğer bordo pasaport alacaksanız ve 25 yaşınızı bitirdiyseniz normal bir şekilde başvurunuzu yapıp pasaportunuzu alabilirsiniz ancak bu durumda harç bedelini ödemeniz gerekir. Harçsız öğrenci pasaportu için sadece defter bedeli ödenir. Başka herhangi bir ücret alınmaz.

Öğrenci pasaport işlemleri 2018

yılında da bordo pasaport alma işlemleri gibi yürütülür. Bordo pasaport almak için istenen belgelerden farkı yoktur. Yalnızca ek olarak sizlerden öğrenci belgesi istenir. Bu belge sizlerin öğrenciliğinizi kanıtlar niteliktedir. Aldığınız öğrenci belgesi okuduğunuz okul tarafından imzalanmış olmalıdır. Bu belgeyi hem okulunuzdan hem de e-devletten alabilirsiniz. Islak imza yerine e-imza olan belgeler de kabul edilir.  2 adet biYometrik fotoğrafınızla beraber yatırdığınız defter bedeli dekontunu da elinizde bulundurmalısınız. Ayrıca nüfus cüzdanınızın aslı da yanınızda bulunmalıdır. Öğrenci belgeniz son 60 günü temel almalıdır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1