YÖK Denkliği Nasıl Alınır?

YÖK Denkliği Nasıl Alınır?

Yurtdışında Tanınırlık

Yurtdışında üniversite eğitimi alarak ülkemize gerei gelen bir kişinin tam anlamı ile üniversite mezunu sayılabilmesi için mutlaka YÖK denklik işlemlerini yaptırması gerekmektedir. Bu konu birçok kişinin hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmadığı ancak son derece önemli olan bir konudur. Özellikle yurtdışında aldıkları diplomalar ile ülkemizde kariyer yapmak isteyen kişiler için bu konu hayati önem taşımaktadır. Diplomaların mutlaka ülkemiz Yüksek Öğrenim Kurumu tarafından tanınan ve denklik anlaşması olan bir ülkeden alınmış olması gerekmektedir. Aksi takdirde eğitim için harcanan tüm emek ve süre boşuna gidecektir.

YÖK denkliği için yapılan başvurular da mutlaka şu evraklar gerekmektedir;

  • Denklik başvurusu sistemine üye olunduktan sonra doldurulmuş olan ve imzalanan denklik başvurusu formu
  • Denkliği talep edilen diplomanın aslı
  • Denklik talep edilen diplomaya ait olan öğrenim süresi içinde alınmış tüm derslerin not ve ders saatlerini gösteren not çizelgesinin aslı
  • Mezun olunan okula başka bir okuldan transfer edilmiş olan dersler varsa bu dersleri gösteren not çizelgesi aslı ile noter onaylı tercümesi
  • Noter veya Türk dış temsilcilikleri tarafından onaylanan tüm belgelerin fotokopileri
  • Denklik başvurusu yaparken teslim edilen tüm evrakların A4 boyutunda fotokopisi ve nüfus cüzdan fotokopisi
  • Tüm evrakları içine alacak boyutlarda büyük bir zarf

YÖK Denkliği İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu belgeler ile YÖK’e başvuru yapıldıktan sonra kurul tarafından gerekli araştırmalar yapılır ve herhangi bir sorun çıkmaz ise denklik hakkı verilir. 1 Ocak 2018 tarihinden bu yana online olarak yapılabilmekte olan bu başvurularda aynı zamanda 8 Mart 2018’den bu yana randevulu sisteme geçiş yapılmış ve daha düzenli bir işleyiş elde edilmiştir.

YÖK denkliği almak isteyen kişilerin bilmeleri gereken birçok önemli husus vardır. Bunlardan biri de uzaktan eğitim ile alınan diplomalara kesinlikle YÖK tarafından denklik verilmediğidir. Aynı zamanda hangi bölümde eğitim alınırsa alınsın yapılan incelemelerde mutlaka alınan eğitimin içeriği ile ülkemizde aynı bölümlerde verilmekte olan eğitimlerin içerikleri karşılaştırılmakta ve değerlendirme sonucu bir aksilik bulunursa denklik hakkı verilmeyebilmektedir.

Bunun yanında gerek görüldüğü takdirde kurum kimi zaman öğrencileri seviye tespit sınavına da alabilmektedir. Bu sebeple bizler her zaman için yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen kişiler mutlaka bizlerle iletişime geçmelerini ve Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı uzmanlarından gerekli yardımları almalarını öneriyoruz. Açık öğretim tarzında eğitim alanlar veya üniversite eğitimlerine ülkemizde başlayıp derslerini daha sonra yurtdışında ki bir üniversiteye transfer eden kişilere de denklik hakkı verilmemektedir. YÖK’e yapılacak olan denklik başvurularında işlemlerin en az 3 ay süreceği ve bu sürenin 6 aya kadar uzayabileceği bilinmelidir. Bu sebeple öğrencilerin üniversite eğitimleri biter bitmez bu YÖK denkliği başvuruları yapmaları önerilmektedir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1