Pasaport işlemleri: Nasıl yenilenir?

Pasaport Yenileme

Pasaport Yenileme

Pasaport, bizlerin yurtdışına giriş çıkışlarında güvenlik açısından yanımızda bulundurduğumuz, ayrıca bizlere geçiş hakkı tanınmasında yardımcı olan resmi bir belge niteliğindedir. Pasaport isteyen ülkelere giriş yapabilmek için ve gittiğimiz ülkeden sorunsuz bir şekilde çıkış yapabilmek için pasaport bulundurmak zorundayız. Pasaport istemeden geçiş hakkı tanıyan ülkeler vardır elbette ama bu ülkelerin sayısı pasaport isteyen ülkelerin sayısına oranla azdır. Yeni yerler görme arzusunda olan her birey gibi bizler de yapacağımız seyahatlerin sorunsuz bir şekilde geçmesini isteriz. Bu kapsamda güvenliğimizi sağlayan pasaportlarımızı yanımızdan ayırmamaya dikkat ederiz. Gideceğiniz ülkenin vize istemese bile sizlerden pasaport isteyebileceğini unutmamalısınız. Bu durumda vize çıkarma işlemleriyle uğraşmanıza gerek kalmaz ancak hali hazırda herhangi bir pasaportunuz yoksa ya da elinizde bulunan pasaportun süresi dolmuşsa ya pasaport yenileme ya da ilk kez pasaport çıkarma işlemlerini yapmanız gerekir.

Pasaport yenileme

ile ilk defa pasaport çıkarma arasında sayısız fark yoktur. Bu iki konuda da sürdürülen işlemler birbirleriyle aynı niteliktedir. Yapılacak olan işlemler vaktimizin yalnızca küçük bir kısmını almaktadır. Sanıldığı kadar bizleri zorlayıcı nitelikte bir işlem değildir. Hangi pasaport türünü kullanıyorsanız kullanın pasaport yenileme hakkına sahipsiniz. Pasaportunuzu yenilemeden önce kaç yıllık pasaport alacağınıza ve hangi pasaport türünü kullandığınızı belirlemeniz gerekir. 4 çeşit pasaport bulunur. Siyah, gri, yeşil ve en yaygın şekilde kullanılan bordo pasaport, pasaport çeşitleridir. Siyah pasaportu devlet kademesinin en üst kesimi kullanır ve bunun için başvuru yapılmaz. Gri pasaport hizmet pasaportudur ve görevlendirme ile de verilebilir. Yeşil pasaport devlet kademelerinde çalışan kişilere dereceye göre verilir. Eğer yeşil pasaport kullanma hakkına sahipseniz bu pasaport türü için başvuru yapabilirsiniz. Yeşil pasaport için istenilen evraklar arasında en önemlisi İçişleri Bakanlığı’na ithaf ederek yazdığınız talep yazısıdır. Bu talep yazısı çalıştığınız ya da emekli olduğunuz kurum ya da kuruluşlarca ıslak imza atılarak size verilmelidir. Sizlerde işleme koyacak kurum ya da kuruluşlara bu belgeyi ibraz etmelisiniz.

Bordo pasaport için istenilen belgeler ile yeşil pasaport için istenilen belgeleri ayıran en önemli husus talep yazısıdır. Bordo pasaportta herhangi bir talep yazısı yazmanıza gerek yoktur. Yapacağınız başvuruda yanınızda bulundurmanız gerekenler, 2 adet biyometrik fotoğrafla birlikte nüfus cüzdanınızın aslı ile yatırdığınız harç ve defter bedeli dekontudur. Ayrıca pasaport yenileme işlemi yapıyorsanız mutlaka elinizde bulunan eski pasaportunuzu da işlemi yaptırdığınız kuruma vermeniz gerekir. Pasaport yenilemenin ilk kez pasaport çıkarmaktan tek farkı budur. İlk kez pasaport çıkaranların daha önceden pasaport sahibi olmaması nedeniyle eski pasaportu vermeleri gibi bir imkânları yoktur. Pasaport yenileme için öncelikle İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri’nden randevu almanız gerekir. Bu randevuyu dilerseniz telefon üzerinden ALO 199 hattını arayarak dilerseniz de internet üzerinden Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi sayfasından alabilirsiniz. Aldığınız randevunun gününde ve saatinde işleminizi yapmak için kurumda bulunmanız gerekir. 3 defa randevu hakkınız vardır. Bu sınırı aşmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1